Književno ušuškavanjePriče sa ŠinidadaSajamski knjiški ulov

15/11/20180
https://finvala.com/wp-content/uploads/2018/11/IMG_7970-1.jpg

     Još koji dan i prolazi mesec dana od završetka Beogradskog sajma knjiga. Kulturni događaj prestonice koji se retko kada propušta. I koliko god velika gužva bila, toplo i zagušljivo, postoji ta neka draž “gurkanja” kroz sajamsku ponudu. Sa godinama nekako je primat dobila galerija u kojoj su smeštene antikvarnice. Ali to ne znači da je radost manja kada se oseti mirs nove, “vruće”, knjige. Količina sreće te kišne srede kada smo lovili dobre naslove teško da bi se mogla opisati. Ali se nadam da će ostati urezana u sećanje kroz kratku retrospektivu “novih sajamskih naslova”. Zato – udobno se smestite, i uživajte u redovima koji su pred vama.


     ”Jedno ubistvo u Patrijaršiji” i “Muzeopisi” dela su Nenada Novaka Stefanovića. Novinara i pisaca o kom sam vam već pisala u ovom postu. Dva dana pre početka Sajma izašla je njegova nova knjiga “Jedno ubistvo u Patrijaršiji”. Po sredi je nastavak romana “Ubistvo u Kapetan Mišinoj”.  Veoma se radujem novom druženje sa islednikom Krstom Pavlovićem. Naime, Krsta će ovog puta imati zadatak da razreši ubistvo profesora Bogoslovskog fakulteta. Tom prilikom otkriva i vekovima čuvane tajne Srpske pravoslavne crkve. Ukoliko ste uživali u seriji “Senke nad Balkanom” verujete da ćete još više uživati u Krstinim avanturama. Kako onim u “Ubistvu u Kapetan Mišinoj”, tako i u “Jednom ubistvu u Patrijaršiji”.

   Od istog autora svoje mesto na polici pronašli su i “Muzeopisi”. U knjizi “Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda” Stefanović je gotovo svakom domu pristupao kao malom muzeju. Zato od “Muzeopisa” očekujem pravo putovanje kroz muzeje ali i civilizaciju. Mozaični roman započinje u antičkoj Grčkoj a završava se u Njujorku. Sam autor o ovom putu u središte civilizacije rekao je: “A šta kad putovanje nije odlazak! Kako nazivamo putovanje kojim umesto da odlazim, sve vreme prilazim mestu s kojeg sam krenuo!? Muzopisko putovanje? Ono se odvija u Zenonovoj aporiji, u kojoj što dalje odlazoš od kuće, sve si joj bliži. Daleko odapne te praćka, a zatim vrati na polaznu tačku, ponekad toliko izmenjenog da svoje polazište vidiš sasvim drugačije, kao neki novi grad… Posle muzeopiskog putovanja, preporučljivo je da se neko vreme ne gledate u ogledalo. Ko zna koga ćete tamo zateći.”

    “Koka kola socijalizam” Radina Vučetić – Knjiga za kojom sam tragala još tokom studentskih dana. Uvek je bila rasprodata ali sam ove godine na štandu “Službenog glasnika” pronašla njeno IV izdanje. Možda ovo nije knjiga koja bi se svakome dopala. Ipak po sredi je priča o amerikanizaciji Jugoslavije. “Autorka posvećuje pažnju delovanju institucionalizovane kulturne propagande američke države u Jugoslaviji: političkim izvozom američke kulture, načina života i vrednosti. S druge strane ona skreće pažnju na one uticaje koji su stizali sa Zapada drugim složenijim pravcem, ostavljajući pečat na svakodnevici Jugoslovena tokom šezdesetih.”

   “Staklena kupola” Žoze Saramago – Svoje mesto našao je i portugalski dobitnik Nobelove nagrade. Najnoviji prevod nobelovca u izdanju Lagune. “Staklena kupola” govori o Lisabonu 1950-ih godina. Priča o susedima jedne stambene zgrade. Tu su se skupili obućar Silvester, Izaura koja deli svoj stan sa još tri žene, gospa Lidija ljubavnica jednog bogatog fabrikanta, španjolka Karmen… Kada Silvester bude primio novog podstanara, zaplet može početi. Poznajući Saramagov dar da se igra rečima ali i pravopisom, sve ukazuje na jedan uzbudljiv roman. 

    “O pisanju” Stiven King – moraću da priznam, ne tako ponosno, da je ovo moje prvo upoznavanje sa Kingom. Da, imam grižu savesti, i kajanje što taj momenat nije došao ranije! I saglasna sam da ova knjiga možda nije najbolji početak druženja sa Kingom, ali opet sa druge strane možda baš nju treba prvo pročitati. U prvoj polovini pisac priča o svom životu. Gde je i kako odrastao, o usponima i padovima kako u poslu tako i u karijeri… Indirektno saznajemo putanju njegovog stasavanja u pisca. Tek nakon upoznavanja King piše o pisanju. O tehnikama i alatima pisanja. “Kingovi saveti utemeljeni su na živopisnim uspomenama iz detinjstva, prvim koracima, mukotrpnom početku karijere, zamalo kobnoj saobraćajnoj nesreći iz 1999. godine i neraskidivoj vezi između pisanja i života”.

    “Milena Dravić ili ključ snova” Anita Panić –  I za kraj, ali nikako najmanje bitna, knjiga bez koje je bilo gotovo nezamislivo da izađemo sa Sajma. Monografija o jednoj od značajnijih glumica jugoslovenskog i srpskog filma našla je svoje mesto upravo pored monografije još jednog takvog glumca – Dragana Nikolića. Ovo je jedna od onih knjiga koja predstavlja opštu kulturu i za koju mora da se nađe počasno mesto na polici. Zato vam o njoj neću puno pričati jer smatram da ona sama po sebi dovoljno govori.

Do sledećeg javljanja,
Pozdrav! 🙂

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *