Književno ušuškavanjePriče sa Šinidada„Produkcija Kim Džong Il“ i „Odmor u Severnoj Koreji“

11/04/20180
https://finvala.com/wp-content/uploads/2018/04/IMG_6351-1.jpg

     “Veliki vođa Kim Džong Il rodio se 16.2.1942. godine u skromnoj brvnari… Novorođenče je bilo najmlađi član časne loze rodoljuba; njegov otac Kim Il Sung predvodio je pokret otpora protiv Japanaca, njegov deda bio je u zatvoru zbog revolucionarne delatnosti, a njegov čukundeda je stvorio plan i vodio grupicu koja je napala i zapalila američki brod General Šerman koji se probio u reku Tedong 1866. godine. Niko nije sumnjao u to da će novorođeni sin Velikog vođe dopuniti ovaj dugački spisak podviga.

      Kao što njegova biografija potvrđuje, Džong Il nije nikoga razočarao. Sa svega tri nedelje hodao je po logoru. Sa osam nedelja je progovorio. S tri godine, neposredno pre nego što je Revolucionarna oslobodilačka armija Koreje uspešno očistila zemlju od Japanaca, ušao je u učionicu u kojoj je visila mapa japanskih ostrva. Dečak je umočio prste u mastionicu, smesta prišao mapi i umrljao je crnim mastilom. Čim je to uradio, snažni tajfun i uragani sručili su se na Japan i izazvali velika razaranja i smrt…”

     Ova priča o rođenju i odrastanju Kim Džong Ila samo je jedna od brojnih, koja je decenijama bila neosporna istina. Severnokorejci su ih učili svakog dana, napamet, od trenutka kada prohodaju, i niko nije smeo da ih menja i tumači drugačije. Naravno, nijedna od tih priča nije istinita. Čak i godina rođenja nije ona godina kada je Kim Džong Il zapravo došao na svet. Neki podaci ukazuju na to da je ovu živopisnu biografiju izmislio upravo sam Kim Džong Il. Da li je to tačno ili ne, ne zna se. Ali lažna, gotovo herojska, biografija veoma dobro oslikava Džong Ilovu svest o moći koju dobra priča može da ima, ali i o njegovoj sposobnosti da istu kreira. Takva mašta razvila je kod Ila i ljubav prema kinematografiji. Više od gledanja filmova uživao je u njihovom kreiranju. U knjizi “Produkcija: Kim Džong Il” njegova pasija prema filmovima detaljno je opisana.

„Produkcija: Kim Džon Il“ Pol Fišer

      Naima, po sredi je istinita priča o tome kako je severnokorejski vođa vodio Ministarstvo propagande i državni filmski studio. Smišljao je priče za sve snimljene filmove na teritoriji Severne Koreje, bio je njihov producent i scenarista. Držao je sve u svojim rukama, veoma često kopirao sve ono što je kinematografije van Severne Koreje već odavno posedovala. Naravno, severnokorejci su bili u obavezi da filmove gledaju i da im se dive. Pored toga što je oduševljenje bilo gotovo obavezno, ono je nastajalo i kao rezultat nemogućnosti da ih uporede sa nečim što nije delo „Dragog vođe“. A onda kada je Kim Džong Ilu ponestalo ideja za dobar film i kada više nije bio u potpunosti zadovoljan radom svog filmskog studija, odlučio je da pomoć potraži na južnoj teritoriji Korejskog poluostrva.

       Kako ništa u vezi sa dinastijom Kim nije obično tako je i ovde reč o “istinitom trileru, punom napetosti, strasti i politike, koji nudi uvid u tajni svet, osvetljava opčinjujuće poglavlje istorije Severne Koreje i objašnjava kako je ta država postala hermetički zatvorena, strogo režirana zemlja kakva je i danas”. Po sredi je istinita priča o životu poznate južnokorejske glumice Če Jun Hi i detaljima njene otmice, prevaspitavanja i osmogodišnjeg života kao taoca u Severnoj Koreji. Ali Kim Džong Ilu nije bila neophodna samo glumica, ona je više bila mamac za pravi ulov. „Dragi vođa“ je zapravo želeo nekoga ko će mu pomoći da filmsku industriju podigne na viši nivo. Zato je rešio da sprovede još jednu otmicu i ponovo spoji gospođu Če sa njenim (bivšim) mužem, poznatim korejskim rediteljem Šin Sang Okom. I dok je gospođa Če tokom dana provedenih kao talac imala sve što poželi, gospodin Šin je preživljavao sve ono što je normalno sledovanje za svaki vid neposlušnosti i otpora prema sistemu Severne Koreje. Uzbudljiva, istorijska, napeta priča o višegodišnjoj borbi jednog glumačko-rediteljskog para da se odupre sistemu Velikog vođe. Borba da ostanu dosledni svojih principa, ali da istovremeno uvere Kim Džong Ila da vole to što ih je Vođa oteo, a sve to kako bi pronašli način da zajedno pobegnu, oslobode se ropstva i zatraže azil.

„Kim i Tintin: Odmor u Severnoj Koreji“ Kristijan Ajzert

         Ako vam ova priča o Severnoj Koreji nije dovoljna, onda odmah pređite na drugo delo – “Kim i Tintin – Odmor u Severnoj Koreji”. Ovu knjigu je možda najbolje opisati kao putopis. Sa mnogo manje dinamike, uzbuđenja i avanturističkog duha nego “Produkcija: Kim Džong Il”, ipak sa detaljnim uvidom u pravila života pod režimom loze Kim. Protagonista “Odmora u Severnoj Koreji” Kristijan Ajzet,  odrastao je u Istočnom Berlinu i tada je prvi put čuo za tobogan u duginim bojama, koji je Kim Il Sung napravio u Pjongjangu, te odlučuje da ostvari svoje dečačke snove i krene u potragu za toboganom. Na putovanje kreće u pratnji svoje dugogodišnje prijateljice, fotoreporterke Tan Hoang. Kroz doživljaje sa njihovih putovanja dobićete detaljni uvid u jedan potpuno drugačiji način života. Saznaćete da je u ovoj dalekoj zemlji nema liftova u višespratnicama kako bi njeni građani održavali fizičku kondiciju, da se jedna vrećica čaja može koristiti više puta, da se na svakom koraku i kad god imate priliku treba diviti dinastiji Kim. Ispričana hronološki, bez mnogo strasti, zaintrigiraće vas svim detaljima koji su opisani. Ipak, tokom čitanja će vas možda namučiti likovi. Veoma je teško da se sa njima povežete i negde opravdate njihovu bahatost i razmaženost. Ukoliko uspete da prevaziđete tu lošu postavku likova, pogotovo Tan koja ima velikog životnog iskustva a malo poštovanja i razumevanja za stanovnike zemlje čiji je gost, saznaćete dosta detalja i steći dobar uvid u ono što žitelji Severne Koreje smatraju normalnim u ovoj najneobičnijoj zemlji.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *