Priče sa ŠinidadaPredstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta

27/01/20180
https://finvala.com/wp-content/uploads/2018/01/fullsizeoutput_6f1-1280x678.jpeg

Pred vama su četiri predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta, te ukoliko još uvek niste odlučili kojom predstavom da začinite februar možda se odgovor  krije u sledećim redovima.


 

Gospođica (Ivo Andrić)

Režija: Gorčin Stojanović

Ivo Andrić je radnju romana smestio pred kraj XIX i početak XX veka, i opisao život usamljene Rajke Radaković. Bez ljubavi, bez prijatelja, Rajkin život se pretvara u stalnu štednju. Gorčin Stojanović je na veoma dosledan način ispričao Andrićevu priču o Rajki, i svim njenim borbama. Uloga Rajke poverena je Nataši Ninković, koja veoma uverljivo dočarava sva stanja kroz koja njen lik prolazi. U tome joj pomaže i ostatak glumačke ekipe – Voja Brajović, Srđan Timarov, Nataša Tapušković. Tokom skoro dvočasovne predstave  u svakom liku prepoznaćete delić sebe.

Slučajna smrt jednog anarhiste (Dario Fo)

Režija: Maja Maletković

Period od 1960. do 1980. u Italiji se opisuje kao “godine olova”. Ove godine ostale su upamćene po velikom broju terorističkih napada. Baš tada se događa slučaj o kome je pisao i Dario Fo. Jedan anarhista je spletom ne tako jasnih okolnosti ispao kroz prozor policijske stanice. Možda se za taj slučaj nikada ne bi ni saznalo da nije pao ispred grupice novinara koji su se u tom trenutku nalazili ispred policijske stanice. Na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta odigrava se rekapitulacija ovog događaja. Celu istragu vodi Ludak (maestralni Nikola Đuričko) koji će na krajnje komičan način ukazati na svet organizovanog kriminala, korupcije, terorizma…  I koliko god vas sama scenografija vraća u šezdesete i sedamdesete godine, ono što se odigrava na sceni odaje utisak da je priča o anarhisti savremena.

Uobraženi bolesnik (Žan- Batist Paklen Molijer)

Režija: Jagoš Marković

Nešto smirenija i svedenija predstava, koja svoju draž krije u detaljima. Glumačka podela koja posebno ističe talenat Dragana Mićanovića, Radovana Vujovića ali i mlade glumice Marte Bjelice (koja je podjednako dobra i u potpuno drugačijoj ulozi koju tumači u predstavi “Slučajna smrt anarhiste”!). Ono od čega boluje glavni junak ove drame teško je izlečivo, a preti da bude pogubno za celu porodicu. Ukoliko ste dobro upoznati sa Molijerovim delom, u ovoj predstavi će vam verovatno biti značajni detalji poput peska vremena, pokretne trake koja ukazuje na prolaznost života. Čini se da pored dobre osnove ovu predstavu posebno ističu kreativna rediteljska rešenja.  

Tako je (ako vam se tako čini) (Luiđi Pirandeli)

Režija: Jagoš Marković

Još jedna predstava Jagoša Markovića. Priča bi se u najkraćem mogla opisati kao malograđanska intriga. Po sredi je traganje za istinom – da li je zaista žana gospodina Ponce (Marko Janketić) kćerka gospođe Frole (Jelisaveta Sablić). Ovim, za stanovnike jedne varošice, bitnim pitanjem preokupirani su savetnik Agaci (Branislav Lečić) njegova žena gospođa Amalija (Jasmina Avramović) njihov sin Dino (Lazar Đukić), kao i njihovi prijatelji bračni par Sireli (Nenad Jezdić i Vesna Stanković ) i gospođa Čini (Rada Đuričin). Njihova znatiželja odlazi toliko daleko da prelazi u zadiranje u tuđi život. Sve te intrige posmatra Lamberto Laudizi (Predrag Ejdus), glas razuma, koji sa vrlo malo reči ukazuje na relevantnost istine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *