Priče sa ŠinidadaPredah u Temišvaru

25/09/20180
https://finvala.com/wp-content/uploads/2018/09/photo_2018-09-24_20-51-43-1280x852.jpg

     Treći po veličini grad u Rumuniji, jedan od najudaljeniji gradova od Bukurešta, i najveći grad u Banatu – Temišvar. Različite su priče o nastanku njegovog imena. Jedna od njih vraća u vreme kada je kroz Temišvar proticao Tamiš.  Nastavak „var“ označava utvrđenje, te bi u prevodi Temišvar podrazumevao utvrđenje na reci. Zanimljivo je da danas kroz ovaj kulturni, obrazovni i trgovački centra zapadne Rumunije protiče jedna reka i to ne ona po kojoj je dobio ime. Umesto Tamiša danas je tu Begej. Nekada su se tokovi ovih reke protezali kroz grad. Međutim, vremenom su dobili drugačije pravce i tako je ostalo do danas.

     Ovakav kakav je danas, nastao je tokom 17. i 18. veka, pod uticajem Austrougarske, Pešte i Beča. Te na čudi što ga mnogi nazivaju – “mali Beč”. Svojim šarmom podseća na Mocartov grad, opet s druge strane nešto u njemu neodoljivo asocira na Vojvodinu kakvu poznajemo. 

     Kada prvi put posetite Temišvar neka upravo neki od trgova bude vaša polazna tačka obilaska. Svaki od njih čuva po neki trag istorije. Na Trgu Pobede očekuje vas zgrada Opere. Nastala je u 19. veku i jedini je Nacionalni Teatar u kom se predstave izvode na tri jezika – rumunskom, mađarskom i nemačkom. U neposrednoj blizini nalazi se i Hotel Temišvar kao i jedan od najstarijih temišvarskih restorana „Lloyd“. Kako i sami građani Rumunije ističu da su čorbe njihovi specijaliteti, ne propustite da upravo u ovom restoranu probate neku od njih.

     Najstariji gradski trg u Temišvaru,  Trgu Slobode krasi kip Device Marije. Najveće promene počele su upravo sa ovog trga. Tu je svoje mesto našla i nekadašnja Gradska Skupština. Možda i najlepši od tri gradska trga – Trg Ujedinjena odlikuju zanimljive građevine poput Srpske Saborne crkve, Rimokatoličke katedrale, spomenika Svete Trojice (svojevremenog zaštitnika od kuge)… Šarenolike fasade i italijanski kafići smešteni su u ovom kvartu. Te ovde možete napraviti pauzu uz dobar kapućino, ili napuniti baterije uz odlični pastu, a uz malo sreće iz bašte kafića u kom sedite moći ćete da posmatrate i prikaz nekadašnje smene straže. Sva zdanja na ovom trgu su izgrađena u baroknom i klasicističkom su stilu. Tu je stacionirana i Barokna palata koje je tokom 20. veka pretvorena u Muzej umetnosti.

     Tokom 19. veka, Temišvar je bio poznat po uzgajanju ruža, pa je i park ruža posebna atrakcija pogotovo u periodu kada je ovaj cvet u punom cvatu. Te kada napustite gradske trgove prepustite se uživanju u nekom od parkova i nemojte zaobići Botaničku baštu kao ni šetnju uz obalu Begeja.

      A ukoliko o Temišvaru (i Rumuniji generalno) još uvek imate predrasude, koje su posledica njihove istorije, vreme je da iste otklonite. Da, osetićete duh komunizma i tragove teškog života. Pogotovo ako se malo udaljite od centra. Ali sa druge strane ovaj gradić će vas uveriti u to da može još što ta osim svoje istorije da ispriča. Mali, simpatičan, šaren, nenametljiv i idealan za beg od brze i stresne svakodnevnice, to bi u najkraćem bio Temišvar.

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *