IntervjuPoly paper figure

05/05/20170

     Ivana Stevanović mlada je Beograđanka koja spretnim prstima pravi svoje malo crastvo najrazličitijih figura od papira. Po obrazovanju je grafički dizajner, voli papir i olovku, sve ono što se može napravi uz pomoć ruku. Veoma je brza, stalno negde žuri i baš zato je višečasovno pravljenje figura smiruje i ispunjuje.

-Kada i kako si se zainteresovala za pravljenje figura od papira?

Prvi put sam figurice od papira videla na jednom instagram profilu. Izgledale su mi baš zanimljivo i razmišljala sam da poručim drugarici za rođendan. Međutim, dečko koji ih pravi nije iz Srbije pa je cela procedura naručivanja i dostave bila nešto komplikovanija i tako sam došla na ideju da probam sama da napravim. Pronašla sam šemu i otišla do Grafotehne i odabrala papir, zatim sam celu noć provela praveći prvu figuru.

-Koju si figuru prvu napravila i koliko ti je vremena bilo potrebno?

Za prvu figuru bilo je potrebno mnogo vremena. Sećam se da sam prvog jelena, belog sa roze rogovima, pravila celu noć. Kasno uveče sam počela i negde pred zoru završila. Bila sam potpuno oduševljena kako je jelen izgledao. Tada sam poželela da pravim još, tako da sam sledeće napravila žečeve, a onda su se ostale figure nizale. Vreme za koje sada napravim figuru se znatno smanjilo.

-Pored spretnih prstiju, šta je sve od materijala potrebno?

Papir, šema po kojoj se radi, skalpel, karton, nekada sam koristila lepak a sada sam nabavila samolepljivu traku sa kojim spajanje delova mnogo brže i lakše ide. Morate razmišljati i o odnosu debljine i gramaže papira sa kojim radite i veličine figure koje pravite. Iznad svega neophodni su smirenost, malo kreativnosti i puno ljubavi.

-Možeš li ukratko približiti postupak pravljenja?

Kada je reč o postupku, kada odlučim koju figuru pravim, prvo pronalazim i kupujem šemu, zatim moram da odaberem odgovarajuću debljinu i boju papira, i tada višečasovno igranje sa papiraom može da počne. Savijanje, spajanje, lepljenje…

-Šeme po kojima radiš paraviš sama ili naručuješ?

Šeme uglavnom kupujem i kasnije štampam na papir od koga pravim figure. Postoji i mogućnost da sama napravim šemu, ali je to komplikovaniji i duži proces.

-Pravljenje figura ne može da prođe bez prisustva mace Lili. Pored njenog društva da li postoji još neki ritual tokom stavaranja?

Da, moja mačka Lili je uvek tu i mirana je dok ja radim. Uglavnom kada počnem sa savijanjem papira ona prošeta malo okolo da izvidi šta se dešava, zatim se smesti i pravi mi društvo. Dok radim ili slušam muziku ali u većini slučajeva pustam neki film i slušam.

-Na prvi pogled ono što radiš asocira na origami, i sama ističeš da origami i pravljenje figura koje ti radiš nije isto…

Tako je, origami je više umetnost savijanja papira, poly paper figure se razlikuju od taga. Sam proces stvaranja je drugačiji.

-Na koji način je moguće naručiti figure?

Figure je moguće naručiti preko facebook ili instagram stranice Poly paper. Tamo se nalaze i fotografije svih figura koje sam do sada radila. U principu, mogu napraviti sve što se dogovorimo, ipak najviše volim kada mušterije puste mašti na volju pa naruče nešto novo i neobično. Volim da se igram sa različitim oblicima i bojama, tako da se uvek obradujem kad neko naruči nešto što još uvek nisam napravila.

– Koje su veličine figure i da li je moguće slanje van Beograda?

Figure mogu biti stojeće ili zidne, od toga između ostalog i zavisi veličina. Zidne figure se lako montiraju, s obzirom da su lagane dovoljan je jedan ekser kako biste ih okačili na zid. Slanje je uslovljeno veličinom figure. Manje oblike je moguće spakovatu u kutuju u kojoj će transport biti bezbedan. Ipak, kada su u pitanju veće figure to nije uvek moguće. Van zemlje za sada ne šaljem, upravo zbog pakovanja, a što se porudžbine za Srbiju tiče, zavisi od narudžbine.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *