Priče sa Šinidada„Noćna straža“ u Ateljeu 212

29/03/20180

27. marta obeležen je Svetski dan pozorišta. Nekoliko dana kasnije pišem vam o novoj predstavi Ateljea 212 koju ne bi trebalo da propustite.


 

     Beograd tridesetih godina. Period između dva rata i period uzlaza koji prate blještave i elegantne toalete, kao i divna muzika. Bila su to i bezbrižna vremana, pogotovo za one koji su poput porodice Vladisavljević navikli da žive u luksuzu, i uživaju u bez imalo muke stečenom bogatstvu. A šta se dešava onda kada para nestane!? Pitanje je kojim komad “Noćna straža”, u režiji Borisa Liješevića, počinje. Radnja ovog vodvilja smeštena je u predratni Beograd, na Dedinju, u vili propalog buržuja Miloša Vladisavljevića (Nenad Ćirić). Pored svoje dve neudate ćerke (Jelena Stupljanin, Jelena Petrović) i “na čudan način inteligentnog” ali beskrajno zabavnog sina (Uroš Jakovljević), u vili domaćina odseli su i propali mađarski plemić, grof Andrenji Ištvan (Gordan Kičić) i njegova tetka, sklona kleptomaniji, Andrenji Magda (Gorica Popović).

     Ova “viša klasa” satkana je od buržuja koji su ostali bez novca, sa rasprodatom imovinom, ali i sa nezaustavljivom željom za prestižom, visokim položajem i skrivanjem svog bankrotstva. Svoj doprinos ovoj zasigurno zabavnoj družini daje i nadmeni dadaistički pesnik (Bojan Žirović) čiji je talenat upitan ali ga bliske veze u vlasti održavaju na visokoj poziciji. Tu je i udavača, nimfomanka, sa brakom stečenim titulom (Jelena Đokić). Jedini tračak nade i ljudskosti u ovoj igri daje časni Skandinavac Torvald Hjorvaldson (Stefan Bundalo), naslednik robovlasnika…

     Svet dekadentnih i bludnih članova porodice Vladisavljević dovoljno je dalek, da vam se na trenutke učini stranim ali u isto vreme kao i nešto što svakodnevno viđate. Ipak, sudbina ovog naopakog sveta u “Noćnoj straži”, odigrana na sceni, dopušta da se smejete na sve ono na šta se u realnosti zgrožavate. Zato što su oni “šarmantni u svojoj beskrupuloznosti, lažu čim zinu, brčkaju se u licemerstvu, opušteno varaju i kradu, sa osmehom ponižavaju jedni druge, i glupi i neobrazovani i na prosjačkom štapu, ali i dalje uspešno gaze i svim sredstvima grabe do cilja. Ciljevi nisu uzvišeni, ali ko je rekao da moraju biti uzvišeni da bi opravdali sredstva…”

     Rađena po delu Fedora Šila, predstava “Noćna straža” britka je komedija i priča o nekom čudnom svetu, uglađenom, vrlo simpatičnom, ali sa naopakim etičkim vrednostima. I dok će vas lakoća igre nasmejati, dotle će vas realnost tih tridesetih godina uozbiljiti. Taj predratni Beograd zapravo su godine kada je Hitler postao nemački kancelar i vođa nemačkog Rajha i naroda. Godina kada je ubijen kralj Aleksandar I Karađorđević. Godine koje po svemu sudeći najavljuju ne tako svetlu budućnost. I pored toga, likovi “Noćne straže” zauzeti su svojim sebičlukom, pohlepom i željom za prestižom. Oni ne biraju način da, iako u duši siromašni, ponovo postanu bogati. Oni kuju planove, rade jedni drugima iza leđa, raduju se tuđoj bedi i gotovo sigurno, srljaju u svoju. Tokom cele predstave šarmantno koketiraju sa publikom i uveseljavaju je tragedijom svojih likova. 

      Nakon spuštanja zavese ostaje pitanje da li je zaista po sredi komedija ili pak samo jedan čin neke veće tragedije!?


„Noćna straža“

Reditelj: Boris Liješević

po delu Fedora Šila

Glumačka podela:

Miloš Vladisavljević (pater familias) – Nenad Ćirić

Marija Vladisavljević (njegova ćerka) – Jelena Stupljanin

Nina Vladisavljević (njegova ćerka) – Jelena Petrović

Petar Vladisavljević (njegov sin) – Uroš Jakovljević

Grof Andrenji Ištvan (mađarski plemić) – Gordan Kičić

Andrenji Magda (njegova tetka) – Gorica Popović

Markiza Jelica Stratimirović – D’agostino – Jelena Đokić

Milenko Vićentijević – Bojan Žirović

Sofija Petrović – Tamara Dragičević

Trovald Hjorvaldson – Stefan Bundalo

fotografije: Atelje212

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *