Priče sa ŠinidadaJoga kod kuće

27/01/20210
https://finvala.com/wp-content/uploads/2021/01/cover-1-1280x320.jpg

                  Otkrila sam je davnih dana ali nikada nisam bila istrajna u nameri da joj se prepustim. Odlučnost za redovnim praktikovanjem joge javljala se onda kada je bol u leđima od čestog sedenja bio najintenzivniji. Kako je bol popuštao tako su se nizali izgovori za propuštanje časova. Čovekova priroda je čudo, pa čim oseti boljitak zaboravi na sav bol i nastavlja po starom.

                  Karantin u 2020. godini bio je trenutak kada su svi izgovori bili potisnuti. U vremenu „zatvorenosti“ nije bilo opravdanja za izbegavanje polučasovnog vežbanja. Kasni popodnevni sati u periodu policijskog časa bili su rezervisani za jogu. Bilo da je reč o 15 minuta, pola sata ili sat vremena vežbanja bili su to trenuci potpune opuštenosti i predanosti vežbanju. Jer jedna od stavki koju volim kod ovakve vrste vežbanja jeste odsutnost, i to u najboljem smislu. To su momenti kada ne postoji telefon, posao, obaveze, već je sve podređeno miru, tišini i glasu joga-učitelja. U najkraćem, joga je način vežbanja koji podstiče izdržljivost, učvršćuje telo i umiruje um. Pored zategnutosti najpozitivniji rezultat, u mom slučaju, se odnosi na unutrašnji mir.

                  U periodu karantina shvatila sam koliko mi zapravo praktikovanje joge kod kuće odgovara. Dostupnost u svakom trenutku, bez stresa oko uklapanja termina sa dnevnim obavezama, bez osećaja krivice ukoliko čas propustim, i što je najvažnije bez čuvenog izgovora – „nisam imala vremena“. Postepeno sam otkrivala svoje male, online joga oaze, pa naposletku se uvek vraćala YouTube kanalu Yoga With Adriene. Njeni izazovi 30 days of yoga savršeni su odabir za početnike. Sastoje se od 30 setova joga vežbanja namenjenih za pojedan dan u mesecu. Od onih laganijih pa dao intenzivnijih, ovakav vid vežbanja pravi je izazov. Pored toga na pomenutom kanalu možete pronaći i druge setove joga vežbi koji će u najvećoj meri odgovarati vašem senzibilitetu. Važno je samo da se istinski prepustite i srušite eventualne barijere u glavi. Jer joga zahteva širi pogled na svet, ljude i nas same.

                  Joga vodi poreklo iz Indije, a predanje kaže da je nastala pre više hiljada godina kao rezultat indijskih mudraca u potrazi za odgovorom na pitanja: ko smo, šta radimo na ovom svetu i koja je uopšte naša svrha!? Na zapad, tačnije u Ameriku stiže 1893. godine. Na prostore bivše Jugoslavije stigla je u drugoj polovini prošlog veka, a osamdesetih godina ju je bilo moguće praktikovati u Beogradu pod vođstvom čuvene balerine Jasmine Puljo.
                  Nakon što je 177 država, članica Ujedinjenih Nacija podržalo rezoluciju Indije, 21. jun je proglašen za Međunarodni dan joge koji je obeležava javnim časovima joge širom sveta.


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *