Priče sa ŠinidadaFilmovi Paola Genovese – „Potpuni stranci“ i „The place“

17/06/20180
https://finvala.com/wp-content/uploads/2018/06/IMG_7530-1280x853.jpg

    Italijanska kinematografija zanimljiv je odabir za ljubitelje sedme umetnosti. Iz ove zemlje dolaze i glavni akteri današnje priče. Po sredi su dve komedije sa primesama drame. Obe dolaze od istog autora – Paola Genovese, koji se na vrlo jednostavan i veoma zanimljiv način igra sa svakodnevnim životnim situacijama. Ovaj reditelj i scenarista javnosti postaje poznat po ostvarenju “Potpuni stranci” („Perfetti sconosciut“), što je ujedno i prvo njegovo delo rezervisano za današnje javljanje.

     Na prvi pogled jedna lagana komedija, bez većeg zapleta. I kada pomislite da u priči o sedam dobrih prijatelja nema šta da se zakomplikuje, Paolo će vas uveriti u suprotno.

     Jedna spontana večera pretvara se u jedan izvrstan eksperiment. Eksperiment u kom će se svako prepoznati. Ma koliko znali sve o svojim najboljim prijateljima svako od njih poseduje privatni, javni i tajni život. Taj tajni je veoma često sačuvan u SIM kartici mobilnog telefona, pod šifrom, daleko od tuđih pogleda.

    Večera je servirana, uz neobavezno ćaskanje čeka se pomračenje meseca. I dok o junacima ne znate ništa pretpostavljate da oni, kao dobri prijatelji, jedni o drugima znaju sve. Domaćica ovog skupa predlaže da igraju igru koja podrazumeva da svi izvade svoje mobilne telefone na sto i da tokom večere svaka poruka ili poziv koji pristignu budu javni.

     Na prvi pogled možda biste, baš poput njih, pomislili – “Nemam šta da krijem”. Međutim, kako veče odmiče, pomračenje meseca je sve bliže, a svako sledeće zvono telefona baca novi snop svetlosti na tajne najboljih prijatelja.

   Sama priča je veoma dobro osmišljena. Situacija iz svakodnevnog života smeštena na filmsko platno, ali i na scenu Beogradskog dramskog pozorišta. Reditelj Andrej Nosov inspirisan filmom “Potpuni stranci” i životom koji je iskusio svako od nas, postavio je predstavu “Crna kutija”. Jer upravo je mobilni telefon vremenom postao kutija koja krije sve ono što ne želimo da drugi znaju o nama.

     I dok vas završni kadrovi filma primoravaju da razmislite da li biste i sami svoj mobilni telefon predali drugima, Paolo Genovese je filmom “The place” uspeo da postavi još jedno veoma značajno pitanje i zada još jednu dilemu – “Koliko daleko ste spremni da odete da biste dobili ono što želite”? 

     “The Place” je naslov filma ali i ime bara u kom se odvija radnja. U svom prepoznatljivom stili, Genovese se igra sudbinom običnih ljudi. Čovek koji sedi u baru, uvek za istim stolom, daje uputstva onima koji svakodnevno dolaze kod njega. Želje onih koji dolaze su vrlo raznolike: devojka koja želi da bude lepša, čovek da provede noć sa porno zvezdom, otac da spase dete, slep čovek da ponovo progleda… “To može da bude ostvareno” uvek brzo odgovara čovek iz bara, beležeći želje u svoj notes. Ipak, nakon odgovora sledi zadatak koji krije cenu njihovih želja. Nekada je ona vrlo visoka: ukrasti veliku sumu novca, silovati ženu, postaviti bombu u restoran… Film prati borbu likova sa sopstvenim željama, ali se u isto vreme i igra sa njihovim sudbinama i primorava vas da se zapitate šta biste vi uradili da ste na njihovom mestu. Takođe, na vrlo jednostavan a dopadljiv način ukazuje na to da je životna sudbina negde zabeležena i da se gotovo sve dešava sa razlogom.

     Nakon ovih filmskih ostvarenja, za sledeću godinu zakazana je premijera još jednog dela ovog reditelja. Ostaje da sačekamo i vidimo koju je sledeće svakodnevnu životnu situaciju Genovese pretočio u eksperiment na platnu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *