Književno ušuškavanjePriče sa ŠinidadaDario Fo i čas istorije

22/11/20180
https://finvala.com/wp-content/uploads/2018/11/IMG_8078copy.jpg

     Nekako neplanirano dogodilo se to da vam tokom ovog novembra više nego ikada pre pričam o knjigama. Ne bih mogla da objasnim tu slučajnost, ali bih lagala ukoliko bih rekla da mi ne prija. Nadam se da ćete i vi uživati u još malo priče o pisanoj reči.     Za danas sam vam spremila malo Italije. Zapravo, ne tako tipične Italije. U ovom postu Dario Fo – italijanski dramski pisac, i autor preko 80 predstava – držaće čas istorije.
     Ovaj umetnik bio je mnogo više od književnika. Bio je glumac, scenograf, satiričar, režiser… Još bi se mogao opisati i kao borac. Tokom svog devedesetogodišnjeg života (da, da, rođen je 1926, a preminuo 2016. godine) nije odustajao od borbe za pravdu. To se najbolje vidi u i njegovim delima, koja su puna satire i imaju za cilj da prekore, opomenu, upozore. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1997. godine.
     Gotovo uvek je bio na suprotnoj strani od vlasti, te je istu neprestano kritikovao. Nakon Drugog svetskog rata radio je kao scenograf, a nakon toga postao je član italijanskog nacionalnog teatra. Dobar deo karijere obeležio je njegov zajednički rad sa suprugom, glumicom, Frankom Rame. Šezdesetih godina osnovali su Fo-Rame pozorišnu trupu, zahvaljujući čemu je njihov rad podignut na jedan novi nivo. Zajedno su postigli veliki uspeh, i realizovali mnogo predstava. Zbog političkog aktivizma veoma često su bili napadani. Lični napadi dostigli su svoj vrhunac 1973. godine kada je grupa fašista otela Franku. Tukli su je, silovali, a zatim ostavili na ulici. Dva meseca nakon tog događaja, Franka je izašla na scenu sa novim antifašističkim delom!

    Umetnost koju je ovaj par stvarao bila je protkana politikom. Pozorište su shvatali poput ogledala gde su reflektovali one događaje u Italiji o kojima je, prema uverenju vlasti, trebalo da se ćuti. Fo je bio suprotnog mišljenja, te je o njima pisao i pričao gotovo uvek. U svojim delima on javno proziva političku korupciju, kriminal, doktrine katoličke crkve… Delo “Slučajna smrt jednog anarhiste” upravo dokumentuje jednu takvu epizodu italijanske istorije. Za vreme „Godina olova“ –  period terorističkih napada, koji su u Italiji trajali od kraja ’60. do ’80. godina – dešava se smrt jednog anarhiste u potpuno nerazjašnjenim okolnostima. Dario Fo je na komičan način pristupio rešenju dileme smrti jednog anarhiste koji je potpuno “slučajno ispao kroz prozor”.
     Koliko su teme o kojima Fo piše uvek aktuelne govori i adaptacija ovog dela na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Ukoliko do sada niste gledali predstavu “Slučajna smrt jednog anarhiste” u sjajnoj glumačkoj podeli, predvođenoj Nikolom Đuričkom, trebalo bi to što pre da ispravite. Shvatićete da je Fo zapravo pisao o temama koje su, iako se dešavaju u Italiji, prilagodljive svakom mestu i vremenu. “Iza maske komedije vreba svet organizovanog kriminala, državne korupcije, političkih ubistava, verske netrpeljivosti, terorizma”, tako bi u najkraćem mogla da se opiše ova drama sa primesama komedije. Mada, nakon aplauza ostaje pitanje da li je po sredi ipak tragikomedija.

      Foov način pisanja vrlo je sveden. Bez mnogo opisa, sa preskakanjem događaja, ali nadasve direktan. Upravo ta jednostavnost pisanja zadržava vas pred njegovim delom. Kroz svoje radove uspeo je da od zaborava sačuva veoma značajne detalje i događaje iz istorije. Tako je “Šampion” istinita priča i potresan roman o Johanu Trolmanu, najboljem bokseru u nacističkoj Nemačkoj. Iako je rođen sa talentom za boks, iako u njemu istinski uživa, spreman da napreduje i nadograđuje svoje veštine, čini se da je Trolman rođen u pogrešno vreme. Jer biti Ciganin u nacističkoj Nemačkoj nikako ne može biti dobro. U ovaj sport on unosi vrednost i tradiciju svog naroda, istinski mu se predaje i u njemu uživa ali u istom biva osporavan samo zbog nacionalnosti! Promene koje su u Nemačkoj iz dana u dan postajale sve gore, Johan je osetio na svojoj koži. Donesena je odlika da jedan Ciganin ne može da predstavlja nemački narod na važnim sportskim događajima u svetu, osporene su mu titule i nagrade koje je osvajao… Čini se da je njegov život sistematski uništavan od strane nacista…“Najpre razvod na koji je prinuđen da bi spasao ženu i ćerku, zatim sterilizacija, pa rat u kom učestvuje kao vojnik i najzad koncentracioni logor i poslednji meč, onaj odlučujući, protiv kapoa, koga će pobediti i zbog čega će biti surovo kažnjen”!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *