KuhinjicaČoko kuglice

01/03/20190
https://finvala.com/wp-content/uploads/2019/03/IMG_8317.jpg

     Sećam se još kao mala obavezno sam se vrzmala po kuhinji dok je mama spremala slatke poslastice. Slaniši me nisu toliko privlačili, ali zato sam bila prvak u disciplinama “polizati metlice miksera” i “ne ostaviti ni trag od fila u posudi”. Pa onda kad ostane malo kore, obavezno sam izigravala degustatora. Kao, deo korice umočiti u fil i proceniti kakva će to dobra torta biti. Da se razumemo, to ne može da se proceni na osnovu jednog umakanja, te je ovaj postupak potrebno ponoviti više puta.
     Tako se nekako rodila ljubav prema slatkišima. Prva poslastica koju sam sama pravila bio je neki šlag od jagoda. Sigurna sam da to ima i neki pravi naziv. Pravio se vrlo jednostavno, a opet nekako zabavno. Kasnije su na red došle palačinke. Sećam se da sam još u osnovnoj školi, kada sam prvi put uspela da okrenem palačinku u vazduhu, svakog dana pravila palačinke. Valjda da bih vežbala to okretanje. Sigurno je da su svi u kući tada nabacili koji kilogram viška, ali nije da su se bunili. U jednom trenutku se ta ljubav prema spremanju poslastica izgubila. Čini mi se da je to bio period kada uopšte nije postojala privrženost kuhinji. Srećom, bio je samo period, jer smo sada ponovo u ljubavi.

    Volim da eksperimentišem i posvetim se koliko je god potrebno nekom jelu. Opet, kada vreme ne dozvoljava, brzi recepti su spas. Sreća je kada za kratko vreme dobijete pravu radost za nepca. Tako su nastale ove kuglice o kojima vam danas pišem.

     Bilo je to brzinsko rešenje, namirnice koje gotovo da sve imam u kuhinji, malo mešanja, kuglanja i eto ih. Za manje od pola sata imate zdrav i ukusan slatkiš.
     Kako je vikend na korak od nas, evo i recepta kako biste tokom istog obradovali sebe nešto jačom kafom pomešanom sa ukusom hrskavih čoko kuglica.

Potrebne namirnice:

100g čokolade

7 kašika meda

100g mlevenih oraha

50g seckanih oraha

100g šećera

100g susama

350g kornfleksa

ulje

Priprema:
     U zagrejano ulje dodajte med, rastopiti čokoladu, dodati šećer. Mešati ali ne dugo, skolniti sa vatre pa dodati susam i orahe uz stalno mešanje i povremeno kratko vraćanje na toplu ringlu. Zatim dodati i kornfleks. Dodati postepeno i proceniti gustinu. Možda će vam navedena količina biti previše. Kada sjedinite sve, ostavite da se malo prohladi. Ne dugo, jer ako se smesa stegne nećete moći da je oblikujete. Nakon kratkog hlađenja pravite kuglice i zatim ostavite još malo da se ohlade.

Prijatno!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *