Priče sa ŠinidadaCarstvo čokolade

19/01/20200
https://finvala.com/wp-content/uploads/2020/01/9C97CF06-439C-48CE-A867-F7AAA420A904-1280x720.jpg

     Kada sam pravila listu onoga što želim da obiđem pri prvoj poseti Zagrebu, Muzej čokolade je bio na njenom samom vrhu. Kako su se novogodišnji praznici bližili detaljno sam pratila situaciju da li će muzej raditi i kada, ali opet nisam želela da gledajući njihov instagram profil previše otkrivam šta me to tamo čeka. Zamišljala sam ovaj muzej kao mali raj u kom caruje čokolada! Ono što sam u istom zatekla u potpunosti je opravdalo moja očekivanja. I sada sa sigurnošću mogu reći da skoro nisam posetila neki muzej a da mu ne mogu naći ni jednu zamerku! Bukvalno, ni jednu!
     Prvo oduševljenje usledilo je već pri kupovini ulaznica, jer ovo nije muzej u kom ćete za ulaznicu dobiti parče papira koje ćete kasnije magnetom prikačiti za frižider. Potpuno je u redu da u Muzeju čokolade ulaznica bude jestiva i slatkog ukusa. Zapravo ulaznica je kutijicu u kojoj se nalaze četiri vrste čokolade, zrno kakao i kašičica za degustaciju. Muzej poseduje sedam soba, i osmišljene su tako da u svakoj možete da probate čokoladu. I kako prelazite iz jednu u drugu tako pratite i razvoj čokolade kroz istoriju.
Naučićete da su se u svom početku kakao i čokolada koristila za trgovinu, da se maslac iz kakao cedio, da je čokolada bila opora, gorka i teška. Da je predstavljala stvar prestiža, te da su je konzumirali samo viši društveni staleži. Ali i to da vreme donosi promene i preokrete. Da konzumacija ovog deserta briše granice između staleža i da marketniške agenciju počinju da „vrbuju“ baš one najmlađe. Engleski Fry & Sons 1848. godine proizvodi prvu čokoladnu pločicu iz kalupa i ponovo spaja ranije razdvojeni kakao i njegov maslac. Daniel Pater iz Švajcarske je dodao Nestleovo mleko u prahu i tako 1876. godine stvorio mlečnu čokoladu. Prvu belu čokoladu napravio je Nestle 1930, a sve ove promene u svetu čokolade prati i aktivnost oglašivača među kojima predvodi Cadbury. Naučićete kako su nastale praline, koja je njihova prvobitna namena bila. Probaćete različite ukuse u količini koja vama odgovara i niko vam neće reći „E sad je dosta čokolade“!
     Zaista jedna odmerena i u potpunosti drugačija muzejska postavka. Nakon što smo više od sat vremena uživali i učili o čokoladi, posetu smo završili u prodavnici koja je sastavni deo muzeja, a u kojoj možete da kupite sve te slatke ukuse o kojima ste neposredno pre učili. Iz muzeja smo izašli potpuno oduševljeni, sa mišlju kako je sve jednostavno a opet tako spektakularno. 
Vlasnica muzeja, Ružica Božić Cerovac otkrila mi je da na ideju o stvaranju muzeja došla zajedno sa suprugom:

Suprug i ja smo ljubitelji čokolade i dugo smo razgovarali o pokretanju nečeg kao što je muzej čokolade. Po svijetu ima puno muzeja čokolade, međutim, ono što smo se uvjerili posjećujući ih jest da su svi isti. Tipični su tradicionalni muzeji, s nemaštovito prezentiranom građom. Nama se učinilo kako bi bilo puno bolje da je takav sadržaj drugačije predstavljen zainteresiranoj javnosti. Naime, naša djeca se nikad nisu dobro provela u tim muzejima pa nisu bila ni otvorena za edukaciju o povijesti i zbirkama koje posjeduju. Malo je muzeja gdje zaista opušteno možete otići s djecom, barem u Hrvatskoj. Želimo da i najmlađi osjete kako i muzeji mogu biti mjesta na kojima se možemo osjećati opušteno i gdje nije baš sve zabranjeno, mjesta na kojima učite upijajući znanje svim osjetilima i to na jedan neposredan način. Vraćajući se autom iz Praga, gdje smo također posjetili jedan muzej čokolade, počeli smo razgovarati kako bi za nas izgledao idealan koncept muzeja čokolade. I tako je cijela priča krenula prije godinu dana.

     Put od ideje do realizacije nije bio lak, ističe Ružica. Bilo je neophodno naći eksponate, prikupiti informacije, sve ih oblikovati i prilagoditi, napraviti vizuelni identitet muzeja.

Dugačak je put bio od ideje do realizacije. Već godinama sakupljamo predmete koji su vezani za čokoladu i njezino ritualno ispijanje. Malo je poznata činjenica da se čokolada ispijala sve od 3000 godina pr. Kr. do 19. stoljeća kada nastaje prva tabla čokolade u tvornici Fry and Sons. Osim porculana i chocolatièrea sakupljali smo plakate, kalupe ali i ambalaže za čokolade. Osim zbirkama trebalo se posvetiti i pronalasku prostora, zatim samom konceptu za koji je odgovorna dizajnerica Željka Zrnić te pronalasku adekvatnog tima koji će raditi u muzeju. I sami smo posjećivali muzeje čokolade diljem Europe ali nismo htjeli kopirati. Htjeli smo da Zagreb dobije svoj originalni i prepoznatljivi muzej čokolade koji će se svojim interaktivnim postavom razlikovati od drugih sličnih muzeja.“

    Tokom posete imali smo priliku da vidimo i kakao nastaju čokoladne praline, da probamo različite vrste čokolade (u neograničenoj količini!), da se prisetimo ambalaža poznatih ali pomalo zaboravljenih čokolada. I na samom kraju gotovo da se nije znalo ko je bio srećniji – oni nešto stariji ili pak oni najmlađi. Sa tim je saglasna i Ružica, koja svakog dana ima priliku da posmatra izraze lica posetilaca:

„Čini mi se da je radost podjednaka, samo je djeca nekako iskrenije pokažu. Ono što se svima sviđa jeste način na koji je interpretirana povijest čokolade i hvale našu ulaznicu kao vrlo originalan detalj kao i samu interaktivnost muzeja. Za sada se nismo oglašavali prema inozemnim posjetiteljima. Htjeli smo da se domaće stanovništvo nauživa u Muzeju, ali vrlo brzo krećemo prema turistima koji sve više dolaze u Zagreb i kojima želimo ponuditi još jednu vrijednost više. Naši kustosi govore engleski, francuski, talijanski, njemački te ćemo rado strance provesti kroz postav na njihovom materinjem jeziku. Spremamo i audio vodiče koji će uskoro biti dostupni našim posjetiteljima. Za posebne dane poput Valentinova imat ćemo zanimljive radionice na temu čokolade a htjeli bismo prikupiti osobne priče naših posjetitelja koje su vezane za čokolade te ih izložiti u muzeju.“

Bio poseban dan ili ne, ukoliko ste istinski ljubitelji čokolade ovaj muzej nećete zaobići. Jer kada kročite u carstvo čokolade vreme staje, čulo ukusa se probudi i ne želi da taj osećaj uživanja prestane.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *