Priče sa ŠinidadaZvuk gitare i noćna šetnja kroz muzeje

10/05/20170
http://finvala.com/wp-content/uploads/2017/11/File-5-10-17-12-27-48-1280x1280.png

Beldocs 2017

Beogradski međunarodni festival dokumentarnog filma otvoren je projekcijom filma “Još jednom sa emocijom” Nika Kejva. Na desetom “Beldocsu” biće prikazano 89 filmova iz 40 zemalja. Ovogodišnji slogan “Nije još mrak” izvučen je iz naslova filma Frenkija Fentona, a u isto vreme simbolizuje i želju da se iz mraka koji nas svakodnevno okružuje izađe uz pomoć kreativnosti. Najavljeni su biografski dokumentarci, plesno-muzički filmovi, retrospektiva ostvarenja Gorana Markovića… Zato, pogledajte program, izaberite svoje favorite  i nepropustite priliku da do 15. maja budete deo jubilarnog Beldocs festivala.

Gipsy Kings

Zvuci tradicionalnog flamenka pomešanog sa pop i latino ritmom muzička su podloga ove priča jer, ukoliko još uvek niste čuli, Gipsy Kings by Paco & Mickael Baliardo stižu u Beograd. U Hali sportova 11. maja pevaće se i igrati uz najpoznatije hitove ove grupe sa višedecenijskom tradicijom. Gipsy Kings je francuska muzička gurpa koja poreklo vodi iz Španije, pa tako ne čudi što njuhovu muziku opisuju kao mesto gde se “španski flamenko i romska rapsodija susreću sa salsa funkom”. Nakon deset godina Gipsy Kings ponovo gostuje u Beogradu, ovog puta u nešto drugačijem sastavu predvođeni Pacom i Mickaelom Baliardom, što ne treba da vas brine jer repertoar i ritam su stari i dobro poznati.

Noć muzeja

Iz jednog muzičkog noćnog provoda idemo ka jednom muzejskom noćnom provodu. Ovogodišnja Noć muzeja u znaku je velikih i malih revolucija umetnosti i kulture. Onih revolucija koje su kod savremenika budile strah, bilo da se radilo o menjanu društva, dužine suknje ili muzičkog pravca. 14. Noć muzeja pokušaće da približi revolucionarne pojave koje su promenile svet. Zemlja partner ovogodišnje manifestacije je Republika Koreja, te će posetioci imati priliku da se susretnu sa kreacijama Korejske umetnice He Sun Li koja je svoje modele kreirala inspirisana tradicionalnom korejskom nošnjom. Biće tu i nekoliko jubileja, prvo izdanje romana “Majstor i Margarite” slavi 50. rođendan, toliko godina je prošlo i od otvaranja prve beogradske diskoteke “Kod Laze Šećera”. Muzej “Kovačnica GSP” vas poziva da zajedno proslavite rođendan prvog trolejbusa u prestonici. Prošetajte i saznajte koje je to mesto u Beogradu koje je video ceo svet, gde su koncerte držali Louis Armstrong, Deep Purple, ACDC…..zavirite u ljubavni život velikih revolucionara, upoznajte se sa likom i delom Olivere Marković, saznajte koje i kakve poklone dobija jedna kraljica. Ne zaboravite da svratite i do zoovrta, majmun Sami je spreman za druženje, a oko ponoći svratite do Jevrejske opštine na malo džeza i po koju čašu burbona.

Pre svega prelistajte bilten i napravite svoju turu kako nešto ne biste propustili.

Besplatna joga

Ukoliko ste ljubitelj joge sjajna vest je da ovogodišnji sezona besplatnih časova joge počinje u nedelju 14. maja od 18h. Besplatni časove joge održavaju se svake godine u periodu od maja do septembra u Yoga parku na Adi (kod kružnog toka). Već devetu godinu za redom Joga savez Srbije organizuje akciju “Vežbajte jogu sa nama”! Ukoliko se do sada niste oprobali u ovoj veštini vežbanja i duha i tela, možda je pravi trenutak da joj ovog leta pružite šansu. Važno je samo da joj se prepustite i uživate!

Podeli sa prijateljima:

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *