Književno ušuškavanjeŽoze Saramago – „Staklena kupola“

15/03/20190
http://finvala.com/wp-content/uploads/2019/03/Photo-3-15-19-13-46-50.jpg

     Biće ovo ne tako tipično mesečno književno ušuškavanje, jer glavnu ulogu neće imati sama knjiga več će protagonista biti pisac. Kada govorim o portugalskom nobelovcu Saramagu nekako se uvek akcenat sa dela premesti na njegov život. Jer su njegova delo zapravo sve ono što je živeo, kako je razmišljao, čemu se nadao… Ovog meseca je knjiga “Staklena kupola” povod za razgovor o čoveku kakav je bio Žoze Saramago.

     Šta treba znati o ovom Saramagovom delu!? Najpre da nije tipično za njegov rad. Ako ste se do sada već susretali sa Saramagovim načinom pisanja, onda ste verovatno navikli na to da on ne poštuje pravopisna pravila. Zapravo, da se znakovi interpunkcije veoma retko sreću na njegovim stranicama, a i kada na njih naiđete može se desiti da nisu na mesto na kom bi trebalo da budu. I to je ono što ovog Portugalca odvaja od ostalih pisaca. Iako ste ljubitelj pravopisa i nemate razumevanja za greške, njemu ćete oprostiti. Jer Saramago to radi tako vešto da će vam se oko vrlo brzo naviknuti.

     Tih nepravilnosti nema u “Staklenoj kupoli”. Razlog možda leži u tome što je ovu knjigu pisao na samom početku svoje književne karijere. Napisana je 1953. godine, međutim njegov tadašnji urednik je delo negde zagubio (ili „zagubio“). Tek nakon nešto više od trideset godina izdavači su prihvatili njegov rukopis i bili rešeni da ga objave. Tada je sam Saramago, već svima poznato ime u svetu književnosti, odlučio da “Staklena kupola” bude objavljena tek nakon njegove smrti. 

     Kako je reč o delu sa samog početka njegove karijere, mladi Saramago još uvek nije bio dovoljno smeo da se poigra sa pravopisom. Mnogo godina kasnije to će postati njegov zaštitni znak. Ipak tako mlad bio je kadar da govori o radničkoj klasi, o političkoj situaciji, o lezbejskim odnosima… O svemu onome što tadašnjoj konzervativnoj vlasti ne prija da čuje. Istina, ne u potpunost direktno ali dovoljno da se osmeli za nastanak kasnijih dela. Onih koja će ga dovesti u sukob sa katoličkom crkvom, sa autoritetom, i koja će ga naterati da napusti rodnu Portugaliju i preseli se na Kanarska ostrva gde će živeti do kraja svog  života.

     Godinu dana nakon njegove smrti, 2011. godine „Staklena kupola“  je objavljena. Čak šezdeset godina nakon što je delo napisano. Po sredi je priča o životu sasvim običnih ljudi, o komšijama, sa svim svojim manama, vrlinama i životnim poteškoćama. I ma koliko svako od njih vodio svoj život u svojih četiri zida, nekako su svi upućeni jedni na druge.

     Priču započinje, a čini se da sve vreme i pripoveda, Silvestre. Siromašni, stari, obućar koji živi u skladnom braku sa svojom suprugom. Dece nemaju, te svog novog podstanara prihvataju kao svoje dete. U jednom od stanova ove stare zgrade žive i dve sestre, udovice, sa ćerkama koje imaju potpuno različita interesovanja. Tu je i gospođa Lidija, koja možda i jedina nema finansijskih poteškoća jer je ljubavnica bogatog fabrikanta. Roditelji zabrinuti za svoju mladu ćerku i njenu budućnost, i još jedni roditelji koji su nakon gubitka ćerke postali potpuni stranci. I jedna španjolka koja tuguje za svojom otadžbinom, i godinama koje je protraćila u Lisabonu…

   Ovo je priča o radničkoj klasi, o porodicama, o monotonoj svakodnevici običnih ljudi koji pokušavaju da pronađu smisao u vremenu oskudice, i kompromis zarad zajedničkog života u miru. Mada je i sam pisac svestan da je 

„…još daleko dan kada će biti moguće stvarati na temeljima ljubavi…“

Odlučio je da upravo tim rečima završi ovaj roman.

     Pre nego što se upustite u čitanje “Staklene kupole” imajte na umu da to nije delo poput “Godine smrti Rikarda Reiša”, “Putovanje jednog slona” ili “Smrt i svi njeni hirovi”, ali svakako jeste nagoveštaj toga u kakvog će pisca Saramago kroz godine izrasti. To je delo mladog Saramga, početnika, koji se još tada nije libio da kritikuje i opomene, a koji pretenduje da postane veliki Saramago kakvog danas poznajemo.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *