Književno ušuškavanjePriče sa ŠinidadaUšuškanost među knjige

04/01/20190
http://finvala.com/wp-content/uploads/2019/01/Photo-11-7-18-15-23-56-1280x960.jpg

     Dok praznična uživancija još uvek traje vraćam se pisanju. Iako volim postnovogodišnje lenčarenje, ušuškanost među knjige i filmove, sa šoljom kafe ili čaja u ruci, reših da to dopunim i kojom pisanom rečju. Jer želim da ove godine bude više objava nego prethodne. Zato krećemo u novu blogoavanturu već trećeg dana januara (mada ćete vi čitati četvrtog).
 
Sneg ne prestaje već satima. Ukoliko ste bili primorani da još jutros napustite topao krevet i krenete u borbu sa pahuljama i poledicom, verujem da smrznute ruke traže način da se ugreju. A ništa lepše nego kada se prohladni prsti razgreju uz šolju omiljenog toplog napitka. Još ako ste ljubitelji dobrih knjiga onda su kafeterije – knjižare idealno mesto za malo šuškanja.

    Jedno od moja dva omiljena takva mesta jeste, verujem većini dobro poznata, knjižara BookAStore. Smeštena u centru grada ali opet ušuškana u mirnoj uličici nadomak Knez Mihailove. Značajan adut ove knjižare je njen prijatan, mali ali u isto vreme i dovoljno veliki prostor. Ambijent je opremljen tako da se već nakon prvog koraka možete izgubiti u svetu stranica. Na samom ulazu sačekaće vas književna dela kao i umetničke rukotvorine. Čekaće vas tu sve popularnija Elena Ferante, Paolo Sorentino, a ja sam oko bacila i na „Stranice koje život znače“ Lorenca Marone. I kada sve dobro prelistate, natenane jer vas niko u tome neće ometati, popnite se stepenicama pored kase i zakoračiti u mali raj. Prepustite se šolji čaja i posmatrajte to carstvo knjiga. Mir kojim odiše ovaj prostor biće dovoljan da prelistate još koju stranicu, a ukoliko vam je inspiracija iznenada otišla na pauzu pronaći ćete je ona ovom ušuškanom mestu.


     Drugo mesto za ušuškavanje je kafeterija Šećer smeštena u samom centru grada. Nalazi se u Knez Mihailovoj ulici, na drugom spratu novootvorene knjižare Laguna. Prostranost knjižare učiniće da se izgubite među najboljim naslovima i zaboravite da vas samo jedna vrata dele od gužve i galame prestonice. A onda na samom kraju drugog sprata smešten je kutak za predah. Idealno mesto za malo uživanja, za toplu čokoladu sa pomorandžom i čašicu razgovora. Uživaćete u miru, laganoj muzici, pomešanosti mirisa kafe i novih knjiga. Užitak će biti potpun kada tome dodate i pogled koji se pruža ka Knezu. Ostaje vam samo da se prepustite i zaboravite na sve obaveze koje vas čekaju kada napustite oazu knjiga.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *