Priče sa ŠinidadaUlicama grada

08/02/20190
http://finvala.com/wp-content/uploads/2019/02/cover2.jpg
...Tražili smo po lepim krovovima Beograda bar jednog odžačara. Međutim, nema ih. Ili im nije sezona, ili ne rade subotom. Neka ih, neka se odmaraju. Mogli bi bar subotom i nedeljom da rade na svojoj sreći.

Beograde, probudi se - čeka te lepo, vedro nebo.

     Tokom februara Beograd obećava i prijatne večeri. One ispunjene umetnošću, smehom, nežnim rečima i dobrim filmskim projekcijama. Čini se da skoro nije bilo toliko zanimljivih izložbi za pogledati. Te ako šetate beogradskim ulicama i put vas navede na Svetogorsku, svratite i do Doma Jevrema Grujića. Ukoliko ste ljubitelj lika i dela Milene Pavlović Barilitamo vas očekuje izložba posvećena upravo ovoj srpskoj slikarki i prema mišljenju mnogih jedne od inspirativnijih ličnosti umetničke Evrope između dva rata. Na izložbi su predstavljeni Milenini autoportreti, portreti njenih roditelja, ilustracije za prestižne modne časopise kao i modna kreacija Igora Todorovića inspirisana Milenom Pavlović. Sve o Mileni vas očekuje do 31. marta.

     Još jedna izložba, koju ćete imati prilike da pogledate do 5. marta, jeste ona posvećena Nebojši Glogovcu. U dvorani Kulturnog centra Beograda očekuje vas izložba fotografija iz velikog broja filmova i predstava u kojima je Glogovac ostvario najznačajnije uloge. Od prvih pojavljivanje u Velikoj pljački, zatim TV seriji Bolji Život, preko različitih filmova i pozorišnih predstava koje su obeležile njegovu karijeru i uzdigle njegov talenat.  Takođe, kako se 9. februara navršava godinu dana od kako nas je ovaj pretalentovani glumac napustio, Jugoslovensko dramsko pozorište u subotu (9.2. sa početkom od 17h) organizuje veče posvećeno Nebojši Glogovcu. U znak sećanja na Prvaka Jugoslovenskog dramskog pozorišta na sceni Ljuba Tadić biće prikazan kratki film Radivoja Andrića, kao i promocija monografije Nebojša Glogovac

     Za subotu uveče zakazana je još jedna promocija. Naime, autorke Sonja Bajić i Sara Radojković predstaviće knjigu Vežbanka za strah, na kojoj su zajedno radile. Sara je pesnikinja, dramaturg i novinar. Sonja je arhitekta i ilustrator a upoznali ste je kroz intervju kada smo pričale o njenim ilustracijama za knjigu Kakva Ženska. I ovog puta Sonja se držala ilustracije te dala sliku Sarinim rečima. Vežbanka za strah je interaktivna ilustrovana zbirka poezije. Pored čitanja zasigurno dobre poezije, ova vežbanka omogućava da na njenim strana napišemo ono što nas plaši, neku tajnu, neku pesmu. Autorke savetuju da je ovo knjižica “u koju možeš upisati sve svoje strahove i sumnje. Mi ti ne obećavamo da će nakon čitanja oni biti kao rukom odneseni, jer verovatno neće. Ova vežbanka ti samo pruža mogućnost da se sa njima poigraš i da ih pretvoriš u nešto lepo – pesmu, ilustraciju, misao… Ono što ipak sa sigurnošću znamo je sledeće – gde ima straha, ima i hrabrosti”. Savet je i to da 9. februara od 19h budete u galeriji Polet, gde vas očekuju Sara i Sonja i miris tek odštampane Vežbanke za strah.

Žene će vam ovih dana zapevati stari refren:
Svi muževi vode svoje žene...samo ti mene ne!
Ovoga puta na FEST. Dakle:
Svi muževi vode svoje žene na FEST, samo ti mene ne!
Ko hoće da vidi najbolje beogradske muževe na jednom mestu, neka ih potraži na FESTU.

     Početak 47. Međunarodnog filmskog festivala zakazan je za 22. februar. Čini mi se da je moje radovanje beogradskoj nedelji filma iz godine u godinu sve veće. Program, koji sam sa nestrpljenjem iščekivala još od sredine januara, je tu. Papir i olovka uvek spremni, te privodim kraju svoj mini repertoar. Ljubav prema ovom festivalu zahteva da se o FESTu posebno piše, zato za sada samo želim da vas podsetim da poslednju nedelju februara rezervišete za filmove. A u nekom od narednih javljanja sa vama delim i koji su to filmovi u mom slučaju ušli u uži izbor.
     Ali neću vas uskratiti filmskih radosti, te želim da vam preporučim i jedan film dok čekamo FEST. Ovih dana na repertoaru bioskopa nalazi se i danski triler Krivica. Zamislite da jednog glumca gledate u jednoj prostoriji, sat i po vremena.  Pomislićete – dosadno. Međutim, ovaj skandinavski triler tu je da vas razuveri. Kroz 90 minuta jedan glumac nas vodi kroz otmicu, bežanje, spasavanje…  I sve to iz njegove kancelarije, putem telefona i dijaloga. Vodeći nas kroz ovaj slučaj, zajedno sa njim proživljavamo strepnju, napetost, i navijamo za to da sve na kraju budu dobro. Tu si i odlični preokreti koji će izazvati bujicu emocija, i na kraju nećete biti načisto da li da zauzimate nečiju stranu i čiju. Ono što je sigurno prodrmaće vas i neće vas pustiti da ravnodušno napustite salu. Zato sve preporuke za film Krivica. I još jedna mini preporuka za Art Bioskop Kolarac. Ukoliko su vam dosadile velike, glamurozne bioskopske sale, i želite da uživate u nešto intimnijoj, manjoj projekciji uputite se ka Kolarcu. Ne očekujte previše. Mala sala, stolice iz vremena socijalizma, bez grickalica i predugačkih reklama na početku filma. Uz dobro društvo, ništa više od toga vam neće ni trebati.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *