Književno ušuškavanjePriče sa ŠinidadaRođendanski knjiški ulov

04/11/20180
http://finvala.com/wp-content/uploads/2018/11/IMG_5970-1280x852.jpg

     Za strastvene ljubitelje pisane reči nije ni malo lako ispratiti oktobar bez nekog novog naslova na polici, zato danas pričamo o knjigama. Ako očekujete da u redovima koji su ispred vas čitate o završenom Sajmu knjiga, moraću da vas razočaram. Ali samo na kratko. Jer već koliko u sledećem javljanju osvrnuću se na ovu neizostavnu beogradsku, kulturnu, manifestaciju. Danas vam ipak predstavljam svoj rođendanski knjiški ulov.
Najpre bih želela da vas podsetim na sjajnu akciju izdavačke kuće Laguna. Ukoliko ste član njihovog kluba književnika na dan svog rođendana (dan pre, kao i dan posle) možete iskoristiti popust od 40% na najviše tri Lagunine knjige. Moj „rođendanski Laguna spisak“ bio je podugačak, ipak na kraju se sve svelo na tri naslova. Dva strana i jednog domaćeg autora.

     “Sluškinjina priča” Margaret Atvud – Ako ste već odgledali obe sezone istoimene serije sve vam je jasno. Nakon odgledane prve sezone bilo mi je žao što knjigu nisam ranije pročitala. Došlo je vreme da tu grešku ispravim. Kako sam serijom oduševljena očekujem da će knjiga biti barem za nijansu (ako ne i nekoliko) bolja, te se čitanju veoma radujem.
Za one koji se do sada nisu susreli ni sa serijom ni sa knjigom, po sredi je jedna krajnje teška priča o totalitarnoj državi Galad koja je zamenila liberalnu SAD. U novoj državi plodne žene (kojih je veoma malo) imaju samo jednu funkciju – da se razmnožavaju. Ako od toga odstupe bivaju osuđene svirepim mučenjem i smrću. Ekološka katastrofa dovela je do značajnog smanjenja nataliteta. Uvedene su drastične mere, prava žena svedena su na minimum. Stavljene su u takav položaj da se na njih gleda kao na „hodajuće materice“. Ekranizacija ovog dela doživela je toliki bum i ponovo skrenula pažnju na roman Margaret Atvud koji je objavljen pre 30 godina. Tad je opisan kao „Dirljivo, živopisno i zastrašujuće“ delo, sa nadom da nije proročanstvo.

     “Stakleno zvono”  Silvija Plat – Roman američke pesnikinje Silvije Plat koji je postao klasik XX veka. Prema onome što sam imala priliku da o knjizi pročitam, u jednom delu je satkano nekoliko stvari koje bi mogle da mi budi zanimljive. Konzervativna Amerika pedesetih godina, redakcija časopisa “Ženski dan” i teška životna priča studentkinje Ester Grinvud.
Oni koji su roman već čitali kažu da Silvija sa takvom veštinom uspeva da čitaoca uvuče u Esterin slom tako da njeno ludilo postaje opipljivo. Prodat u milionima primeraka, a mesec dana nakon objavljivanja Silvija Plat je izvršila samoubistvo.  

     “Došljaci” Milutin Uskoković – I na red dolazi i domaći autor. Zašto baš “Došljaci”? Jer volim knjige koje bude duh starog Beograda. Svaki “došljak” ima svoju priču upoznavanja sa Beogradom, svaka od njih je drugačija, te posebna. I kao neko ko je pre osam godina promenio adresu stanovanja i započeo temeljnije upoznavanje sa glavnim gradom, podjednako volim da podelim svoju ali čujem i druge priče o dolasku u novu, veću sredinu. Te mislim da ću u ovom romanu uživati od korice do korice. Treba imati u vidu i to da je reč o jednom od najstarijih romana o Beogradu. Objavljen je 1910. godine i tada je prepoznat kao veoma značajan književni događaj. Beograd je dobio svoj roman, a srpska književnost priču o složenim društvenim odnosima unutar gradske sredine.


     Za nešto više od deset dana nakon rođendana počeo je Beogradski sajam knjiga. Zato vam u nekom od narednih postova pišem o svom „sajamskom“ ulovu.

Pozdrav!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *