Priče sa ŠinidadaPisma „Otvori kad“

29/11/20160

        Prvo putovanje Šinidanom započećemo uz pomoć poštanske markice. Društvo će nam praviti i papir i koverta.  Upravo će nam ovo pomoći da se vratimo u vreme kada su pisma predstavljala osnovni vid komunikacije. Ovakav vremeplov omogućiće nam jedan mladi par iz Obrenovca koji veruje u to da pisanje pisama nije izašlo iz mode.

     Njih dvoje je najlakše opisati kao romantičare i ljubitelje pisane reči. Tu ljubav su želeli da podele i sa drugima, te su osmislili projekat koji su nazvali “Otvori kad”. Reč je o pismima koje izrađuju po narudžbini. Svaki paket sadrži po deset pisama i naslovljeni su sa “Otvori kad…”, a prigodna za različite životne situacije, i za različite vama drage osobe. Pored toplih reči, šaljivih priča, reči podrške, koje u određenim situacijama mogu veoma da poprave raspoloženje, dodatnu draž ima i izgled paketa. Svako pismo je zatvoreno  crvenim voskom, a svaki paket zavezan je kanapom, i svojim izgledom sat pomera u nazad. Osnovni pribor ovog para jeste papir, olovka, sveća, vosak i kanap. A ko su oni i kako su došli do ove ideje?

     Ona je Milica Plavšić (20), za sebe kaže da je fotograf amater, iako svako ko je imao priliku da pogleda jednu njenu fotografiju može reći da je amaterski nivo odavno prešla. Pored fotografije ljubav joj je i pisana reč. O tome kako se sa rečima lako poigrava imala sam i sama priliku da se uverim, čitajući neke od njenih tekstove. Iskrenost, nežnost, kreativnost su pridevi koji joj u potpunosti pristaju. Ima Milica još dosta ljubavi, između ostalog voli i gmizavce. Njih je zavolela onog trenutka kad je zavolela i Nemanju.

   On je Nemanja Janić (22), Miličina jača polovina, njena podrška, i vetar u leđa. Pored rada u fabrici bavi se i teraristikom- proučavanjem i gajenjem gmizavaca.

     Iako je projekat veoma mlad, kažu da ne postoji previše konkretan odgovor na pitanje kada je nastala ideja za izradu pisama. „Idealna prilika je bila naša godišnjica. Htela sam da mu poklonim nešto dovoljno moje i dovoljno orginalno. Nikakvi komadi odeće ili kozmetika nisu dolazili u obzir“, ističe Milica i dodaje da joj je glavna inspiracija zapravo bila baka, koja je i uticala na to da Milica od malih nogu zavoli čitanje, pisanje i izgradi poseban odnos prema knjigama i pisanoj reči.

     „Pred godišnjicu sam dugo razmišljala kakav bi to poklon mogao da bude. Onda sam, kopajući po starim kutijama moje bake, pronašla pismo i fotografije koje joj je slao deka dok je radio u Rusiji. Tada je nastala ona situacija iz crtanih filmova kada vam se lampica pojavi iznad glave i znate šta ćete dalje da uradite“, priseća se Milica kako je sve počelo. „Ja sam poklonom bio oduševljen, kao i mnogi koji su videli pisma, i s tim u vezi smo odlučili zajedno da pokušamo da vratimo pisanje i slanje pisama tamo gde im i jeste mesto“, dodaje Nemanja.

     Paket se sastoji od deset pisama i preporučuje sa da se otvaraju u skladu sa situacijom iz naslova pisma. Ukoliko je reč o posveti za majku tu se može naći i pismo “Otvori kad ti zagori ručak”, ili recimo za drugaricu pismo “Otvori kad se posvađamo”… Pored toga u paketu su i dva obavezna pisma, bez obzira na to kome su namenjena. Prvo obavezno pismo  je “Otvori kada dobiješ poklon” i ono se nalazi na vrhu paketa i otvara se odmah. Drugo obavezno pismo nosi naziv “Jedinstveno motivaciono pismo- u svakom zlu postoji nešto dobro”, i predstavlja malu priču za svakog ko posumnja u svoju sudbinu. Paketi se za sada mogu naručiti preko instagram profila @milikamika ili @otvorikad_pisma.

    Kada su započeli realizaciju svoje ideje strah je bio prisutan, ali su ga veoma brzo prevazišli zahvaljujući podršci koju jedno drugom pružaju. „Postojao je strah od toga da li će iko u ovom današnjem uvrnutom sistemu vrednosti to prihvatiti ili ćemo naići na osude i kritike“, kaže Milica. S druge strane, Nemanja je neko ko je od prvog trenutka verovao u ono što rade, i neko ko je bio siguran da će priča proći i bolje nego što je bilo očekivano.

     Ovaj par je dosada poslao preko 100 paketa pisama na različite adrese, za različite prilike, ali ističu da su im najdraža ona namenjena porodici. „Iako su kamen temeljac ove ideje bila pisma posvećena drugoj polovini, posebno su mi draga ona koja su posvećena majkama, braći i sestrama. Raduje me činjenica da i dalje, pored toga što smo se generalno otuđili svi kao ljudi i svoje roditelje oslovljavamo više po imenu nego sa „majko“ i „tata“, postoje oni koji svim srcem vole svoju porodicu i nastoje ka tome ih na svaki način uvesele. A svakako su pisma jedan od tih načina. Pogotovo jer su naši roditelji baš iz tih vremena kada su pisma bila svakodevnica i sigurna sam da ih vraćanje u te lepe godine jako obraduje“, ističe Milica. Još jedna situacija je bila zanimljiva i posebno draga ovom paru. „Devojka je naručila paket pisama za svoju svekrvu! Sa rečima da je mnogo voli i da želi da je obraduje kao nikad dosada! Tada smo shvatili da ipak nisu mitovi i legende da se svekrve i snajke mogu i voleti“, priseća se Nemanja.

    Parola koje se drže od prvog napisanog pisma jeste „Volite se pažnjom, a ne materijalnim objektima“! O tome da su pismima uspeli da ovu parolu prenesu i na druge svedoči i priča koju nam Milica sleduću prepričava: „Jedan momak je želeo da obraduje svoju devojku pismima sa posebnom posvetom. Kada smo ga pitali da li ga zanima koliko koštaju pisma, odgovorio je: „Ljubav nema cenu“. Možda ovo zvuči kao neki kliše i muško laskanje, ali uzmimo u obzir da je to rekao dečkić koji devojci kupuje pisma, a ne komad garderobe!”

Podeli sa prijateljima:

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *