Priče sa ŠinidadaOnline/Offline preporuke

12/03/20190
http://finvala.com/wp-content/uploads/2019/03/Photo-3-6-19-14-16-58-1280x1707.jpg

     Osam dana deli nas do kalendarskog dolaska proleća. Mada, sudeći po vremenskoj prognozi već je tu. I ako zanemarimo ovih nekoliko dana kada nas je nebo iznenadilo kišom, stižu nam celodnevna lutanja osunčanim ulicama grada. Kako nas sve više očekuje gušterisanje i hvatanja prvih sunčevih zraka, reših da podelim sa vama neka online/offline uživanja.

Istorijski muzej Srbije - “Kraj Velikog rata 1917-1918”

 

     Već prvi sunčani trenutak i nešto više temperature koje najavljuju za predstojeći vikend iskoristite za one duge šetnje. I ako vas put navede ka centru grada, tačnije ka Trgu Nikole Pašića uputite se ka Istorijskom muzeju Srbije i priredite sebi višečasovnu šetnju kroz Prvi svetski rat. Trenutno je u ovom muzeju aktuelna izložba “Kraj Velikog rata 1917-1928”.

Izložba je koncipirana tako da kroz različite scenografije prolazite kroz sve značajne godine rata. Priča počinje 1917. i Topličkim ustankom, zatim nastavljate dalje ka samoj završnici. Proći ćete i  kroz Apisovu ćeliju i saznati šta se sa njim događalo poslednje noći koju je u njoj proveo. Takođe, imaćete priliku da vidite i njegov testament. Izložba je podeljena u trinaest delova. Jedan od njih posvećen je Krfskoj deklaraciji. Imaćete priliku da se detaljnije upoznate sa srpskim diplomatama i intelektualcima koji su se na svoj način borili za interese Srbije tokom Prvog svetskog rata. Njihova odlikovanja, lični predmeti ali i portreti, daju autentičnost. Jedan od interaktivnih segmenta izložbe jeste i ulazak u Solunski front. Naime, možete da zavirite u oficirsku sobu, ali i u ambulantu. Interesantna je i interaktivna tabla vojne muzike, koja će posebno biti zanimljiva najmlađim posetiocima. 

     Na samom kraju dolazite do dela prisjedinjenja, a zatim sledi završnica i prolazak kroz Trijumfalnu kapiju. Koja je zajedno sa Parizom predstavljena kroz pop art, kao i kroz štampu tog vremene.

O kjnigama

     Oni koji me dobro poznaju, znaju i to da šetnja kroz centar grada ne može da prođe bez obilaska knjižara. Ukoliko mi vreme ili društvo “ne dozvole” da zakoračim u svet knjiga, obavezno je barem kratko zadržavanje ispred izloga.

     Ono ušta sam sigurna jeste da ću u narednom periodu biti česti gost Laguninih knjižara kako bi se divila novom naslovu Fredrika Bakmana “Brit-Mari je bila tu”, čiji je izlazak najavljen za mart.

     Ukoliko vam manjka inspiracije šta to čitati tokom prvih proletnih dana, mogu vam preporučiti što šta, samo se javite. Takođe, želela bih da vam skrenem pažnju i na jedan blog i instagram nalog. Skoknite do www.bukmarkic.com, (bukmarkic) tamo vas čekuju Markovi predlozi i recenzije sjajnih naslova. Pored toga, obratite pažnju i na njegove podcastove. Veoma kratki, koncizni, i ono što je najbitnije – pogađaju suštinu. Nakon poslušanog Markovog podcasta o odnosu kvaliteta i kvantiteta kada je čitanje po sredi, u potpunosti sam postala „navučena“ na njegov rad.

Filmske večeri

     Predlog je tu i ako kiša bude uporna i ne dozvoli suncu da nadjače oblake. Ništa bolje od uživanja u ušuškanosti ispred nekog filma, dok na prozoru dobuje kiša. Iako se sezona filmskih festivala zvanično završila dodelom Oskara, možda je pravi trenutak za prisećanje na neke prošlogodišnje pobednike ili na neke klasike. 

 Skoro naleteh na “Šindlerovu listu”. I ponovo me je podsetio zašto mi je to jedan od dražih filmova. Crno-bela fotografija daje posebnu emociju i značaj pri odavanju počasti onima koji su živote izgubili u Holokaustu. Spilberg sebi dopušta da bude oštar i slikovit, a da ne pređe u neukus. Zato, predlažem i vama da se podsetite ovog ili nekog drugog, vama dragog, filma koji vas nikada ne ostavlja ravnodušnim ma koliko ga puta gledali.

Ukoliko i vi imate još neke predloge kako da začinite prve dane proleća slobodno se reaspišite u komentarima. Radujem se čitanju i odgovaranju na iste.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *