Priče sa ŠinidadaOd torte do hotela – Sacher

10/01/20170
http://finvala.com/wp-content/uploads/2017/11/Photo-12-31-16-19-24-55-1280x1707.jpg

     Da najbolje stvari nastaju slučajno svedoči i nastanak bečke “poslastice nad poslasticama”. Sacher torta, dezert kojim se diče mnogi austrijanci, nastala je spletom razlčitih okolnosti. Naime, te davne 1832. godine princ Meternih očekivao je veoma važne goste na svom dvoru. Želeo je da ih ugosti na najbolji mogući način, i znao je da će ih kulinarsko umeće njegovog glavnog kuvara ostaviti bez daha. Međutim, glavni kuvar se baš tih dana razboleo. Kako ne bi izneverio princa i kako bi gosti bili oduševljeni hranom na dvoru, naredio je svom najboljem šegrtu, šesnaestogodišnjem Francu da napravi poslasticu kakvu do sada niko nije probao. Mladi Franc Sacher napravio je čokoladnu tortu o kojoj će se dugo pričati.

    Iako postoje različite priče o nastanku Saher torte, sigurno je da je nastala potpuno slučajno. Prema jednoj priči mladi šegrt napravio je čokoladni dezert od onoga što je imao pri ruci: jaja, šećer u prahu, brašno, džem od kajsije i puuuno čokolade. Drugi kažu da je odabir pao baš na ovu poslasticu zbog mogućnosti da duže od ostalih torti ostane sveža. Koja god da je priča tačna, jedno je sigurno, mladi Franc nije ni slutio da pravi tortu o kojoj će se pričati mnogo decenija od njenog nastanka. Orginalni recept ove poslastice i danas se čuva pod ključem. Veoma mali broj ljudi imao je priliku da ga pročita. Iako je od prve napravljene torte prošlo više od 180 godina, orginalna Saher torta i dalje se pravi na tradicionalan način, a čokolada koja se koristi pravi se ručno. Pojedini podaci govore o tome da se godišnje proizvede 360 000 parčića ove poslastice. Pored savršene mešavine sastojaka, odgovarajuće temperature i nivoa vlažnosti u proizvodnji, tajna uspeha ove torte je i tačan raspored svih 34 koraka pri proizvodnji. I sve to do poslednjeg – pakovanja u posebne drvene kutije, jer kako kažu upravo je kutija za pakovanje i odlaganje  jedna od tajni uspeha Saher torte.

OD TORTE DO HOTELA

     Za samo nekoliko godina od svog nastanka ova torta je obišla celi svet. Nakon Austro-Ugarske proširala se ostatkom Evrope a kasnije preko okeana stigla je i do Amerike. Priče koje kruže u vezi sa ovom poslasticom kažu da je veoma malo onih koji su ostali imuni na njen ukus. O tome svedoči i priča koja se decenijama prepričava po austrijskoj prestonici. Naime, princeza Elizabeta Bavarska (poznatija kao Sissi ili Zizi) veoma je uživala u ovoj poslastici i jednom prilikom je naručila toliko komada saher torte da se taj račun još uvek čuva u državnoj arhivi Austrije.

     Nakon nekoliko godina provedenih u službi kod princa Meterniha, Franc Sacher otvara svoju radnju delikatesa u Beču. Iako je u ponudi imao, za to vreme, veliki broj poslastica, ostao je prepoznatljiv po svojoj čokoladnoj torti. Njegov sin Eduard Sacher nastavio je očevim stopama. Znanje iz oblasti poslastičarstva i ugostiteljstva sticao je po evropskim gradovima. A zatim četrdeset i tri godine od nastanka Sacher tortre, 1876. u samom srcu Beča, preko puta zgrade Bečke Opere otvorio je Hotel Sacher.

     Hotel je privukao veliku pažnju zbog ugradnje nekoliko liftova, što je bila inovacija u ovoj evropskoj prestonici. Par godina kasnije Eduard Sacher je oženio Anu Fuchs, ćerku bogatog mesara. Nakon venčanja Eduard i Ana zajedno radne u hotelu i trude se da održe i usavrše nivo usluge. Prema pričama, Ana je imala izuzetan osećaj za ugostiteljstvo, tako da je i nakon Eduardove smrti veoma uspešno vodila Hotel. Neizmerno je uživala u ovom poslu, pa je hotel pod njenim “režimom” stekao izuzetnu reputaciju. Veoma brzo postao je jedan od najekskluzivnijih u gradu, poznat po vrhunskom komforu, besprekornoj usluzi i naravno unikatnoj Sacher torti. Hotel je predstavljao i mesto gde su se sastajala brojne diplomate i gde su donošene važne političke odluke.

     Anu Sacher karakterisala je tvrdoglavost i ljubaznost. Zvali su je “Draga Madam”, a čak su je i nadvojvode pozdravljale sa velikim poštovanjem. Ostala je upamćena i po svojoj ljubavi prema psima. Od svojih francuskih buldoga se veoma retko odvajala, tako da ne čudi što je pre par godina ovaj hotel u svoju ponudu uveo i sobe za pse. “Vlasnici pseću hranu mogu kupiti kod hotelskog konsijerža, ali ako žele ljubimcu prirediti gastronomski obrok, za to će se pobrinuti hotelski kuvari. Jednostavno mogu naručiti biftek ili teleću šniclu i pas će dobiti najbolje”, isticali su sadašnji vlasnici.

     Do danas hotel je preživeo razna iskušenja, pored ratova, doživeo je i bankrot kada Ana Sacher odustaje od vođenja poslova i sve prepušta porodici Guter, koja ga i danas vodi.

(slika)

     U divnom ambijentu hotela iz 19. veka, sa crvrenim zidnim tapetama i kristalnim lusterima, uz veoma tihu pratnju klasične mužike, savršeno isečen trougao Sacher torte se na mermernom stolu služi na belom porcelanskom tanjiru. Dezert se sastoji od dve čokoladne kore između kojih je premazan sloj džema od kajsije. Torta je prekrivena glazurom od crne čokolade, a vrh torte ukrašen je čokoladnim “pečatom” na kom je slovima utisnuto “Hotel Sacher”. Kako bi se u potpunosti uživalo u svakom zalogaju torte, sa strane se nalazi i slabo-zaslađeni šlag. A kako bi doživljaj bio upotpunjen, Sacher tortu najbilje je “zaliti” Orginalnom Sacher kafom ili čajem.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *