Priče sa ŠinidadaNova pozorišna sezona – „Pomorandže za zbogom“

15/10/20180
http://finvala.com/wp-content/uploads/2018/10/photo_2018-10-14_17-22-05-1280x852.jpg

     Predstava Beogradskog dramskog pozorišta “Pomorandže za zbogom” sasvim se spontano nametnula kao delo za otvaranje nove pozorišne sezone. Postavljena pre godinu dana, predstava je zapravo adaptacija istoimenog romana Biljane Popović. O samom delu nisam znala mnogo, osim što sam svojevremeno čula pozitivne komentare o romanu. Na tome je i ostalo. Želela sam da svoje mišljenje formiram na osnovu onoga što su nam glumci Beogradskog dramskog pozorišta te večeri priredili na sceni “Rade Marković”. O tome kako je bilo dosta govori činjenica da se knjiga iste večeri našla na listi za čitanje.

     “Pomorandže za zbogom” predstavlja melodramu o porodici, ljubavi, istrajnosti. Po sredi je priča o posvećenosti tri žene koje preživljavaju ratini XX vek. Drama je bazirana na istinitim događajima, što dodatno daje jačinu ovoj predstavi. Čini se da žena kao stub porodice ostaje nešto je što se ne menja, da je njena uloga da okupi, da bodri i čuva. Tako i ovde pratimo tri generacije jedne porodice, tri hrabre žene koje su prinuđene da biraju i balansiraju između ljubavi i zločina, istine i pravde, i gotovo svaka svedoči borbi dobra i zla. 

 Ansambl Beogradskog dramskog pozorišta oživljava život tri ugledne svešteničke porodice iz Bosanske Krajine. Sudbina ovih generacija protkana je surovim krvavim obračunima, političkim, verskim i moralnim netrpeljivostima. Ipak, najveći akcenat je upravo na “nežnijem” polu koji iznova pronalazi snagu da zaštiti, zagrli i nered pretvori u harmoniju.

Ispričana na najnežniji mogući način, ovo je predstava koja vraća duh starih vremena, budi veru u ljudskost i nadu da je optimizam i u najtežim vremenima ipak moguć. Sama književnica Biljana Popović svojevremeno je istakla da “…Ova drama svojoj publici dozvoljava da se sama stavi na stranu, da bira, da razmišlja i odluči ko je i kada bio u pravu”. Te ako ste već čitali roman “Pomorandže za zbogom”, ili pak niste, neka se ova istinita, duhovita ali i tužna priča o jednoj porodici, obavezno nađe na vašem repertoaru nove pozorišne sezone.

Do naredne priče,

Pozdrav!

Hvala Beogradskom dramskom pozorištu na ustupljenim fotografijama.
Autor fotografija Marija Ivanišević

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *