Priče sa ŠinidadaMuzej na obali Jadrana – Miramare

26/08/20190
http://finvala.com/wp-content/uploads/2019/08/IMG_0476-copy.jpg

     Sa stenovite litice, iz zagrljaja Jadranskog mora, sa belim tornjevima i zelenom oazom, bajkoviti dvorac Miramare će vas nenametljivo pozdraviti! Biće to ujedno i srdačan poziv da ga obiđete. Taj poziv nećete primetiti jedino ukoliko posetite Trst a ne približite se moru. Priznaćete da su male šanse da se to dogodi.

     A kada prihvatite poziv ovog starog morskog šmekera, i zakoračite najpre u njegov vrt, spremni ste da zaronite u XIX vek. I tada počinje priča o Maksimilijanu Habsburškom i njegovoj supruzi Šarloti, koji su podigli ovaj dvorac na obali tršćanskog zaliva.

   Nadvojvoda Makismilijan rođen je u Beču, gde je živeo a kasnije bio i admiral austrijske mornarice. Nakon što 1859. godine biva razrešen ove dužnosti, odlazi u Miramar gde se posvećuje učenju, botanici i putovanjima. Otuda i ova lepotica na Jadranskom moru nosi naziv. Maksimilijanova ljubav prema Španiji, sa dodatkom Italije donela je naziv celog kompleksa – Miramare!

     I pre nego što ugledate dvorac, zanemećete od lepote zelenila i vrta koji se pruža na površini od 22 hektara. Upravo je to jedna od odlika Maksimilijanovog vremena kada se ugled merio lepotom vrta. U ovoj zelenoj oazi nalaze se različite vrste drveća koje poreklo vuku iz najrazličitijih delova sveta. Naspram tih 54 ara zelene površine, dvorac na prvi pogled izgleda malo, ali sama šetnja kroz 17 soba opovrgnuće prvobitna uverenja. 

   U samom dvorcu Maksimilijan i Šarlota nisu živeli dugo zajedno. Izgradnja je završena na Božić 1860. godine, kada je bračni par i otpočeo život na Jadranu. Četiri godine kasnije Maksimilijan prihvata poziv da postane car Meksika. Tada zajedno odlaze iz dvorca, kom će se Šarlota vratiti tri godine kasnije. Ovog puta sama. Nakon Maksimilijanove smrti neko vreme je živela u dvorcu, ali usled pogoršanog psihičkog stanja napušta Miramare i nikada se više ne vreća.

    Nakon toga sudbinu dvorca određivale su političke i istorijske okolnosti. Od 1954. godine vraćen je Trsu, a već godinu dana kasnije park i dvorac postaju muzejski kompleks otvoren za javnost.

     U samom dvorcu vas očekuju Maksimilijanove i Šarlotine odaje, njihova radna i spavaća soba, ali i biblioteka, kao i poseban deo koji predstavlja crkvu. Tu su i brojna umetnička dela, carski simboli, razne zbirke predmeta i ukrasa… Zanimljiva je činjenica da je nadvojvoda bio veliki poštovalac istočnog sveta i kulture, te je jedna od soba uređena upravo stvarima i predmetima koja su u vezi sa Dalekim Istokom! 

    Taj pogled koji se sa svakog prozora pruža ka plavetnilu Jadrana odmor je za oči ali i dušu. I dok prolazite iz jedne raskošno uređene sobe u drugu, imate osećaj da ćete baš u sledećoj prostoriji sresti princezu koja zagledana u more iščekuje dolazak dalekih rođaka. Kako biste se i sami, koliko-toliko, uverili u lepotu ovog dvorca prepuštam vas fotografijama.

Do sledećeg posta,
Pozdrav!

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *