Književno ušuškavanje„Medvedgrad“ Fredrik Bakman

09/02/20210
http://finvala.com/wp-content/uploads/2021/02/IMG_2670-1.jpg

„Priča o malom gradu, velikim snovima i ceni koju smo spremni da platimo da bismo ih ostvarili.“

     Možda i najbolji Bakman do sada. Dosledan sebi, gomilanju likova koji će vas u nekom trenutku iritirati, koje ćete voleti i braniti, i pred kojima nećete ostati ravnodušni. Biće tu ponovo oni koji su džangrizavi, neotesani, oni koji poseduju opsesivnu želju za radom i redom, ali i oni koji ne žive po pravilima i ista rado ruše. Po čemu se onda ovog puta ističe!? Po tome što u ovom delu Bakman u centar zbivanja stavlja važne društvene teme.

„Medvedgrad je priča o maloj zajednici koju ujedinjuje nada, o tajni koja će je razoriti i o hrabrosti pojedinca da se usprotivi većini. Ovom pričom o gradiću skrivenom u šumi Bakman nam je razotkrio čitav svet.“

     Medvedgrad je mali grad smešten u sred ničeg i već godinama se nada da će povratiti staru slavu u hokeju. Hokej nije samo sport, jer se ovde za hokej živi i od istog se preživljava. Medvedgrad je sklon da okrene glavu od istine. Tamo ćete teško čuti „Hvala“ i „Izvini“, ali će vas njegovi meštani umesto toga rado pozvati na kafu. Možda nisu najljubazniji ljudi koje možete zamisliti, a kada je o strasti reč njihova je usmerena ka hokeju. Oči celog grada uprte su ka mladim hokejaškim nadama i njihovoj utakmici u državnom polufinalu, u nadi da će njihov trofej vratiti staru slavu Medvedgradu, a da će to dalje privući investitore i grad povesti ka prosperitetu.

     Ne bi pogrešili ukoliko bi ovaj grad posmatrali kao organizam, čiji organi (sugrađani) funkcionišu svako za sabe a opet su usmereni ka jednom zajedničkom cilju – da održavaju Medvedgrad u životu. Da hokej ponovo vrate na mesto koje mu oduvek pripada. Pa ipak, dovoljno je da samo jedan organ popusti i život organizma se dovodi u pitanje.

„Nešto što će promeniti sve. Padaju optužbe koje se, poput krugova na vodi, šire na ceo grad, ne štedeći nijednog stanovnika. Ono što je za jedne čin izdaje, za druge je pitanje odanosti.“

     Čini se da je ovo Bakmanov iskorak iz „ustaljenog šablona“, pa ipak ne manjka onog Bakmana kakvog znamo iz ranijih dela. Tu su oni likovi koji će vas nervirati, oni koji žive po pravilima i oni koji uživaju u svom haosu. Biće onih za koje nećete imati razumevanje, ali onih koji će vam posebno prirasti srcu. Ono što ovog Bakmana čini drugačiji jeste što se po prvi put bavi društvenim problemima poput vršnjačkog nasilja, silovanja, odnosa prema migrantima, odnosa prema žrtvama kao i prema nekažnjavanju zločina. Uz to zadržava svoj stari pečat o pripovedanju toplih priče o ljudima.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *