Priče sa ŠinidadaMarkica za putovanje

24/12/20160
http://finvala.com/wp-content/uploads/2017/11/Photo-8-8-16-20-26-15-1280x1280.jpg

      Putovanje Šinidadom se nastavlja. I ovog puta prevozno sredstvo će nam biti poštanska marka. Putujemo u nepoznatom pravcu, veoma se kratko zadržavamo u što je moguće više država i upoznajemo različite ljude. Delimo sa njima neke zanimljive priče, tekstove omiljenih pesama, naslove najdražih knjiga, naučimo neku novu, stranu reč i vraćamo se kući. Pa za koji dan ponovo putujemo na isti način. I sve to zahvaljujući malom komadu kartona, jednoj poštanskoj markici i virtuelnom svetu. Sve ovo omogćava vam sajt postcrossing, putem kog možete da razmenjujete razglednice u offline svetu, upoznajete se sa različitim ljudima, delite svoja iskustva i interesovanja.

        Naime, sajt postcrossing zamišljen je tako da nasumice odabranoj osobi pošaljete razglednicu, i vrlo brzo u svom poštanskom sandučetu možete očekivati razglednicu od potpuno random osobe, iz bilo kog dela sveta. Da biste započeli ovu avanturu morate napraviti svoj profil. Neophodno je da pored imena i prezimena ostavite i svoju kućnu adresu. Ne brinite, vaši podaci ostaju zaštićeni i uvid u njiih imaju samo osobe koje zatraže da nekome pošalju razglednicu a sistem proceni da baš vi treba da budete sledeći primalac. Takođe, trebalo bi da na svom profilu napišete koje slovo više o vama, kako bi vas sistem lakše povezao sa osobama sa kojima delite slična interesovanja. Na ovom mestu možete napisati šta radite u slobodno vreme, koju muziku volite da slušate, šta volite da čitate, gledate, jedete ili bilo koju stvar koja vas čini srećnom. Možete naznačiti kakve biste razglednice voleli da nađete u svom sandučetu, šta biste voleli da na njima piše, ali i da napišete koje su to razglednice koje vas baš i neće usrećiti ako ih primite. Preporuka je da što detaljnije i iskrenije napišete svoj profil, jer verujte da postoje ljudi koji dosta pažnje posvećuju kako čitanju vašeg profila, tako i odabiru razglednice koju će baš vama poslati.

        Kada napravite svoj profil vreme je da započnete svoju novu avanturu. Potrebno je da zatražite adresu na koju ćete poslati svoju prvu razglednicu. Zajedno sa adresom primalaca dobićete i „Postcrossing ID“. U pitanju je kod koji se sastoji od skraćenice za vašu državu i par brojeva. Neophodno je da taj kod napišete na razglednici koju šaljete jer će pomoću njega primalac moći da evidentira na sajtu da je vaša razglednica stigla. Nakon prve poslate i evidentirane razglednice, i vaša adresa ulazi u „bubanj“ kao potencijalna adresa primalaca. Veoma brzo nakon prve registrovane razglednice možete očekivati iznenađenje u sandučetu. Možda ovo zvuči komplikovano ali zapravo je veoma lako, i ne treba da vas brine, ionako je najzanimljiviji i najlepši deo celog procesa odabir i pisanje razglednica, kao i svakodnevna provera sandučeta. I verujte da nema veće sreće nego kad zazvoni poštar sa novom razglednicom.

       Prema nekim informacijama sajt postoji već deset godina. I ceo sistem je osmišljen tako da se broj razglednica koji ste posali i koji ste primili podudara. Takođe, ovaj sajt ne poznaje starosnu granicu. Pa činjenica da mladi koriste Internet u ove svrhe i znaju da napišu i pošalju razglednicu, zvuči ohrabrujuće. Imala sam tu priliku da pišem osmogodišnjoj devojčici koja već nekoliko godina učestvuje u ovoj razmeni razglednica, ali i starijoj gospođi koja je u poslednjih desetak godina poslala oko 10.600 razglednica i isto toliko primila. Svakako neverovatne brojke.

     Pitanje koje se sledeće nameće jeste „a gde da neđem dobru razglednicu“!? Kada govorimo o Beogradu možete ih naći na različitim mestima. One sa motivima grada najbolje je potražiti na Kalemegdanu, ali različite razglednice možete naći u poštama, knjižarama, na buvljaku ali i gradskim pijacama. Na kraju krajeva, uvek možete i sami da osmislite i napravite dobru, unikatnu, razglednicu.

    Međutim, ono što je još zanimljivije jeste da je nešto slično postcrossingu, samo u manjem obliku i bez Interneta postojalo i u jednom državi koja više ne postoji. Naravno, govorimo o Jugoslaviji.  Kako je postcrossing izgledao sedamdesetih godina pogledajte na slikama u nastavku.

Ukoliko ste ljubitelj pisane reči i uživate u sitnicama, postcrossing je savakako hobi kome morate pružiti priliku.

Do sledećeg putovanja,

Pozdrav!

Podeli sa prijateljima:

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *