Priče sa ŠinidadaLeopard print kao dezen sezone

06/10/20190
http://finvala.com/wp-content/uploads/2019/10/IMG_2139-copy-1280x960.jpg

Nemam neko posebno objašnjenje odakle tolika želja za tim leopard salonkama. Samo je jednog dana sinula ideja da se mogu lako uklopiti, da su jednostavne i da odevnoj kombincaiji mogu biti samo detalj koji će dati “final touch”.  Deo “krivice” svaljujem i na jednu šetnju ulicama Italije i razgovor o tome kako leo-print zapravo može biti sjajan komad u garderoberu ali je nakako vremenom postao predmet zabluda i loših konotacija. Tada sam još znala da želim leopard momenat, ali nisam bila sigurna koji komad. Mesec dana kasnije, leopard salonke zauzele su jedno mesto u cipelarniku.

Kratka istorija leopard printa

Od kraljevskih porodica do punk rokera, od carstva kiča do sofisticiranosti i visoke mode, postoji mnogo različitih lica leopard printa. Kroz istoriju je predstavljao odraz moći, pa tako ne čudi da su ovaj dezen nosili afrički lideri kako bi pokazali svoju snagu. Napoleonove trupe su imale ovu šaru kao znak dobre reputacije.

Holivud takođe nije ostao imun na ovaj trend. Merijan Nikson je 1925. godine izmamljivala uzdahe dok je u mantilu sa pomenutim printom šetala bulevarima Holivuda. Dezen je postao simbol glamura, pa su ga zavolele, a i veoma lepo nosile, i Merlin Monro i Elizabet Tejlor.

Među radove najpoznatijih dizajnera, leopard print ušunjao se 50tih godina. Diorova kolekcija proleće/leto iz 1947. godine sadržala je dnevnu i noću haljinu sa ovim dezenom. U korak sa Diorom išli su i Normal Norel, kao i Rodžer Viver, dizajnirajući u ovom printu i cipele i torbe.

I danas iz izloga radnji neodoljivo “mašu” komadi sa ovim dezonom. Bilo da je u pitanju dobar par cipela, večernja ili dnevna haljina, nakit ili elegnatna ešarpa ili torba. Momenat leopard prinata začiniće svaku kombinaciju i dodati stil i eleganciju.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *