Priče sa ŠinidadaLegenda o Finvali

27/11/20160
http://finvala.com/wp-content/uploads/2017/11/u_pripremi-1280x733.jpg

     Ne tako davno na galaksiji Šinidad rodila se devojčica po imenu Finvala. I ništa ne bi bilo neobično da Finvala nije imala dve glave. Jednu lepu ali zlu, i drugu ne tako lepu ali dobru glavu. Svađe između ovih glava bile su neprestane. Baš zbog toga devojčica nije imala mnogo prijatelja. Veoma često ni sama nije mogla da izađe na kraj sa svojim glavam. Iako je dane provodila sama, vremenom su joj najbolji drugovi postali ptica Holabica, kaktus Galimander i Oblakomobil Plavko. Najveća želja ove devojčice bila je da pokruži svoje glave i živi kao i sva ostala deca na Šinidadu.

     Osvanulo je i to 1475. jutro na galaksiji Šinidad. Na balkonjeri svoje kuće sedela je Finvala i posmatrala svoju malu Holabicu kako čežnjivo gleda u crne bodlje Galimandera. Za to vreme princezin mlađi brat svirao je svoju omiljenu pesmu na lepru kojeg je sam napravio od starih bodlji Galimandera. Zvuci pesme čuli su se čak do svemirske stanice Zeltoid 2, na kojoj su se vršila uobičajna istraživanja o maltozutu.

     Maltozut je vrsta minerala koji ima isceljiteljsku moć, omogućava besmrtnost i neprolaznu lepotu. Upravo zbog toga Finvalina lepa, ali zla galva, želela je da se što pre nađe ovaj mineral i od njega napravi čarobni napitak. Ispitivanja su otkrila da se maltozut nalazi ispod vulkana Zuzu. Kada je to saznala Finvalina zla glava naredila je Holabici da okupi svoje drugare i da u toku noći razruše vulkan i donesu joj mineral. Naravno, ova lepa glava nije razmišljala o tome da vulkan može da se žibrujne i da može doći do dandimanja, čime se ceo Šinidad dovodi u opsnost.

    Shvativši šta se dešava Finvalina ružna, ali dobra glava naredila je Oblakomobilu Plavku da ode do planete Murf i pronađe princa Rormarka, jer jedino on može da spreči ovu opasnost i spase Šinidad.

     Kada je princ čuo u čemu je problem odmah se uputio ka Šinidadu. Za to vreme Holabica je već pronašla mineral što je izazvalo klimatske promene na celoj galaksiji. Princ je te klimatske promene osetio na svom kameleonskom licu i brzo je shvatio o čemu je reč. Odmah je upotrebi svoj remeklik kako bi zaustavio vreme. Uputio se ka Finvalinoj kući i pokružio je njenu lepu i ružnu glavu.Od tog dana Finvala je postala jedna nasmejena, radoznala devojčica, koja je bila prepoznatvljiva po svojoj plavoj suknji, beloj košulji i kušobranom u ruci.

    Nekoliko godina kasnije Finvala je postala princeza Šinidada. Njena kuća je postala dvorac, a ona je i dalje dane provodila na svojoj balkonjeri u društvu ptice Holabice i kaktusa Galimandera.

     Sa balkonjere ona posmatra svoje malo šinidadsko carstvo i piše priče kojima želi da zabeleži, i budućim generacijam prenese, sve lepote ove Galaksije. Ptica Holabica tokom dan leti širom galaksije, zrikuje sva dešavanja, druži se sa različitim ljudima, pamti njihove životne pirče, prolazi kroz različite avanture i pre zalaska sunca se vraća na Finvalinu balkonjeru i prepričava joj svoj dan. Iglicama kaktusa Galimandera Finvala beleži svaki detalj Holabicinog dana u svoju knjigu priča. Osim što služi kao penkalo, Galimander pomaže Finvali da se spusti do Zemlje gde ima priliku da uživa u njenim čarima. Sve ono što vidi, čuje i sazna na Zemlji ona takođe beleži u svojoj knjizi.

     Princeza Finvala voli da upoznaje nove prijatelje i da pažljivo sasluša njihive uzbudljive životne priče. Voli da čita i piše, voli pozorište, film, ali i da pogelda neku novu seriju. Odlično se snalazi u plesnim koracima. Ima Finvala i svoje poroke, obožava čokoladu i kafu. O svemu ovome ona piše u svojoj virti-beležnici, čime želi da drugima približi sve te lepe, zanimljive, šinidadske i zemaljske priče.

Podeli sa prijateljima:

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *