Priče sa ŠinidadaKralj Artur ponovo u potrazi za Svetim gralom

07/12/20160

     Kralj Artur pokušaće još jednom ove godine da pronađe Sveti gral u Beogradu. Naravno, u tome će mu pomoći njegovi vitezovi Okruglog stola.

     Novogodišnje igranje čuvenog brodvejskog mjuzikla Spamalot, u domaćoj podeli, zakazano je za 14. decembar u Domu sindikata. Ukoliko ste fan Montipajtonovca, a još uvek niste pogledali ovaj spektakl, decembar bi mogao da bude prava prilika za to. Dozvolite da vas kralj Artur sprovede kroz svoje uzbudljive avanture pri traženju Svetog grala. Pored Nikole Koje u ulozi kralja Artura, sačekaće vas i Srđan Timarov kao Arturov verni sluga Petsi, ne-tako-hrabri viztez ser Robin, neustrašivi ser Lanselot, neverovatno zgodan vitez ser Galahad, Jelena Jovičić kao Gospa od Jezera, ser Bedevir, nemrtvi Fred… kao i veliki plesni ansambl i hor pod dirigentnom palicom Vesne Šouc.

     Jedan od najpopularnijih brodvejskih mjuzikla, Spamalot, rađen je po filmu “Monti Pajton i Sveti gral”, a od prošle godine izvodi se i na domaćoj sceni. Iako je projekat rađen po licenci, mesta za improvizaciju je ostavljeno. Tako je nađen kompromis između britanskog i domaćeg humora, iako mnogi smatraju da tu zapravo i nema razlike. Legenda o kralju Arturu i njegovim vitezovima, u izvođenju domaćih Pajtonovca, prilagođena je i dopunjena lokalizmima na način da i dalje predstavlja satiru savremenog društva u montipajtonovskom maniru. Ono što je svakako draž Pajtonovca jeste način na koji se poigravaju sa svim ovozemaljskim temama, pa to nije izostalo ni ovom prilikom. Po sredi je pametan humor, gde svakog prozivaju a nikog ne vređaju i realnost izvrću na komičan i sarkastičan način. Ispod svih šala koje zbijaju krije se vrlo oštar, satiričan pogled na društvo. Tako se i naši Pajtonovci poigravaju i šale sa temama poput rata, monarhije, poroka, sujete, roditeljstva, pa i samog mjuzikla kao žanra.

     Kako sam i sama već imala priliku da uživam u ovom mjuziklu, malo je reći da sam pod utiskom bila i mnogo meseci nakon gledanja. Prevod teksta, kao i prevod i adaptacija songova vrlo je dobro urađena, uživaćete u svakoj numeri. Plesni ansambl svakako dopunjava taj osećaj, i verujem da će vas bez teksta ostaviti njihova sinhronizovanost. Kostimi su autentični, scenografija je u potpunosti prilagođena. Ono što je sigurno, po izlasku iz sale bićete nasmejani, a verujem i oduševljeni. Stiče se utisak da niko drugi do baš aktuelne glumačke podele ne bi mogao da iznese ovaj komad na pravi način. Brze transformacije, svi songovi, plesne tačke, lakoća sa kojom i glumci i plesači igraju ostaviće vas bez daha. Nešto više od dva sata uživaćete u jednom ozbiljnom domaćem mjuziklu.

     A zatim, kada se utisci malo slegnu, videćete da je ovo naše i ono njihovo, pajtonovsko, doba zapravo vrlo slično. Da se ništa drastično nije promenilo, pa iako je film “Monti Pajton i Sveti gral” nastao pre 40 godina, a brodvejski mjuzikl pre 11, imaćete utisak da je autor pisao i pričao baš o današnjici.

   Kako je vreme novogodišnjih praznika sve bliže možda su upravo karte za ovo izvođenje odličan prednovogodišnji poklon kojim možete da častite sebe ili obradujete nekog sebi dragog. Ukoliko odlučite da 14. decembar provedete uz domaće Pajtonovce javite da li je kralj Artur ove godine naučio da broji do tri. 😉

Podeli sa prijateljima:

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *