Književno ušuškavanje„Godine vrana“ – romantična priča o ljubavi i ratu

29/12/20190
http://finvala.com/wp-content/uploads/2019/12/5E599B4D-EF47-4E4D-998D-F44C637FC273-1280x1707.jpg

„Još jedna ledena noć nadvijala se nad okupiranu srpsku prestonicu, u kojoj tih godina ničega nije bilo dovoljno osim vrana“.

     Godine o kojima pripoveda Siniša Kovačević su one najmračnije, kada su zime, i da nije bilo snega, bile ledene. Radnja romana  smeštena je u vreme Prvog svetskog rata, zapravo njegove završnice. Godine pustoši, gladi i hladnoće u srpskoj prestonici. Po sredi je priča o okupiranom Beogradu i prvoj godini njegovog oslobođenja, koja postaje apsurdnija od svega prethodnog. Na jedan jednostavan način Kovačević nas vodi korz glad, nemaštinu i snalaženje jedne nekada bogate i ugledne beogradske porodice.
Iako teškim, ponekad veoma mučnim scenama, pisac sa lakoćom vodi kroz redove od jedne korice do druge. Na tom putu spaja dve porodice koje su tokom godina rata bile na suprotstavljenim stranama. I iako imaju i previše povoda za mržnju, pisac im je dodelio ljubav. Jednu zabranjenu, apsurdnu, ljubav sa kojom se junaci teško snalaze.
Rat je završen, mnogo toga je izgubljeno, i sada treba nastaviti život tamo gde je stao onda kada su zagrmela prva oružja. A da li je čovek koji se vrati iz rata isti onaj koji je bio kada je za sobom ostavio porodicu i kuću? Da li je sada, kada je sve završeno, u stanju da pređe preko tuge, bola i besa i nastavi život dalje!?


Mi pratimo sudbinu ugledne beogradske porodice Rakić. Kroz prikaz njihovog života upoznajemo se i sa načinom života i vrednostima tadašnjeg Beograda. Članovi ove porodice su u ratu izgubili mnogo, ali im je pisac ostavio osećanja i ljubav koju u sebi nose.  Grad je okovan ledom, meštani pale knjige i delove nameštaja kako bi se ogrejali. Kovačevićevi opisi već na prvim stranama obećavaju borbu. Onu koju glavni likovi vode sa zimom i okupatorima, ali i borbu čitalaca za živote junaka.
Lepota romana ogleda se i u tome što se može svrstati u istorijske romane. Iako je priča fiktivna, junaci izmišljeni, kroz delo se provlače slavne istorijske ličnosti, što romanu daje na ubedljivosti i verodostojnosti.
Sam naslov ukazuje na tamu i smrt. Takav je i roman, u dovoljnoj meri mračan, donekle mučan, surov, pa ipak protkan nadom. Baš zbog toga je ovaj roman velika preporuka, jer će vas uzdrmati, naterati da se borite i navijate za likove. Nećete želeti da napravite pauzu u čitanju, jer ćete jedva čekati da saznate šta se zbilo na samom kraju. A u „Godinama vrana“ desio se pravi rolerkoster! Jer kad zatvorite poslednju stranu ostaćete nemi, sa mišlju o tome šta je pisac učinio ovoj porodici!?

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *